News

Komentari 29

Njemačka planira 76 godina nakon završetka rata suditi čuvaru nacističkog logora (100)

Njemačka planira 76 godina nakon završetka rata suditi čuvaru nacističkog logora (100)

Stogodišnjaku, bivšem čuvaru u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen u blizini Berlina, bit će suđeno na jesen, 76 godina nakon završetka II. svjetskog rata, izvijestio je njemački tjednik Welt am Sonntag

Okružni sud u Neuruppinu prihvatio je optužbe kojima se bivši čuvar tereti za pomaganje u ubojstvu 3.500 ljudi, a početak suđenja zakazan je za listopad.

Okrivljenik bi trebao imati mogućnost pojavljivanja pred sudom dva do dva i pol sata dnevno, rekao je za list glasnogovornik suda.

Sud za vikend nije bio dostupan za komentar.

Za optuženika, koji nije imenovan u skladu s njemačkim medijskim zakonima koji se odnose na osumnjičene, rečeno je da je radio kao čuvar logora od 1942. do 1945. u Sachsenhausenu, gdje je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi, a 20.000 ih je ubijeno.

Dok se broj osumnjičenih za nacističke zločine smanjuje, tužitelji i dalje pokušavaju privesti pojedince pred lice pravde.

Značajna osuđujuća presuda iz 2011. prokrčila je put do većeg broja kaznenih progona jer je rad u koncentracijskom logoru prvi put utvrđen kao osnova za krivnju bez dokaza o konkretnom zločinu.

 

Najčitaniji članci