To je to što me zanima!

Njemačka uvodi vinjete za sve ceste, ali isključivo za strance

Najjeftinija 10-dnevna vinjeta bi stajala 10 eura. Vinjeta za cijelu godinu bi stajala 100 eura, a za dva mjeseca 20 eura. Nijemci poskupljenje ne bi trebali osjetiti
Vidi originalni članak

Njemačka je odlučila da će se od 2016. plaćati cestarina za korištenje svih cesta u toj zemlji, a u tu svrhu uvest će se vinjete za strana vozila, objavila je u ponedjeljak njemačka savezna vlada.

Vinjete će trebati za sve ceste, a ne samo za autoceste kao u nekim zemljama. Prema tekstovima koje su njemački mediji objavljivali prošlih godina, jer se takav zakon već i ranije spominjao, najjeftinija 10-dnevna vinjeta bi stajala 10 eura. Vinjeta za cijelu godinu bi stajala 100 eura, a za dva mjeseca 20 eura. Vinjete bi se razlikovale po bojama koje će biti vezane uz klasu automobila, godinu proizvodnje i rezultat ekotesta. 

Njemački vozači pak neće osjetiti nikakva poskupljenja. Naime, Njemačka do sada nije naplaćivala naknadu za korištenje cesta, ali su njemački vlasnici vozila u okviru poreza na vozila plaćali određeni iznos za ceste. Taj će porez za Nijemce biti smanjen pa će iznos koji plaćaju biti isti kao i sada, ako ne i nešto niži.  

Idi na 24sata

Komentari 67

  • mico66 08.07.2014.

    Nista to nije cudno i treba tako

  • girl124b 08.07.2014.

    a mi tlačimo vlastite građane , a strance ne . Hrpa država ima vinjete . Kad su kazne smješne i Hrvatska mjesto gdje bogataši slobodno jurcaju , bar im naplati što koriste ceste .

  • arwin 08.07.2014.

    Diskriminacija stranaca. Čemu služi EU ako će svaki feud naplaćivati prolaz po svojem ćefu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare