To je to što me zanima!

Njemačka zabranila Hezbolah kao terorističku organizaciju

Policija je u četvrtak rano ujutro izvršila pretres u četiri džamije i objekta u Berlinu, Bremenu, Dortmundu i Muensteru sa svrhom prikupljanja dokaznog materijala
Vidi originalni članak

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izdao je u četvrtak zabranu aktivnosti proiranskog šijitskog Hezbolaha u Njemačkoj, označivši ga terorističkom organizacijom, nakon čega su provedene racije u nekoliko objekata ove organizacije diljem zemlje.

„Proiranski Hezbolah dovodi u pitanje pravo Izraela na egzistenciju i otvoreno poziva na uništenje Izraela. Njihova kaznene aktivnosti i planovi napada se provode i u Njemačkoj“, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za dnevnik Bild.

RAZDVOJILI IH SUZAVCEM Pristaše Hezbolaha i pokreta Amal sukobili se u Bejrutu

On je rekao kako je Hezbolah teroristička organizacija koja diljem svijeta planira i izvodi napade i otmice.

Seehofer je zabranu Hezbolaha opravdao i „povijesnom odgovornošću Njemačke prema Izraelu“.

„Mi se protiv toga moramo boriti svim sredstvima koje jednoj državi stoje na raspolaganju“, rekao je Seehofer.

Policija je u četvrtak rano ujutro izvršila pretres u četiri džamije i objekta u Berlinu, Bremenu, Dortmundu i Muensteru sa svrhom prikupljanja dokaznog materijala.

Danas izrečena zabrana se odnosi na sve aktivnosti šijitskog Hezbolaha u Njemačkoj, što uključuje i prikupljanje donacija. Isto tako je od sada zabranjeno isticanje simbola Hezbolaha.

Unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Mathias Middelberg pozdravio je zabranu i rekao kako u budućnosti više neće biti financiranja terora i širenja antiizraelske propagande s njemačkog teritorija.

GLASNOVIĆ U LIBANONU U društvu ekstremista posjetio Hezbolah i podržao im borbu

Zabrana se temelji na odluci Bundestaga iz prosinca, koju su podržali zastupnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i liberali, a stranke Zeleni, Ljevica i Alternativa za Njemačku su se suzdržale tijekom glasanja.

Službeni Izrael je izrazio zadovoljstvo zabranom Hezbolaha.

NESLUŽBENO Hezbolah i saveznici premoćni u libanonskom parlamentu?

„Zabrana je vrlo važna odluka i važan i značajan korak u globalnoj borbi protiv terorizma“, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, ustvrdivši da su sva krila Hezbolaha, društveno, političko i vojno, terorističke organizacije. On je Njemačkoj izrazio „duboku zahvalnost“ i izrazio nadu da će se za njemačkim primjerom povesti i ostale članice Europske unije.

Berlin je ranije pravio razliku između političkog i vojnog krila Hezbolaha, koje se borilo uz vojsku predsjednika Bašara al Asada u Siriji.

Europska unija smatra vojno krilo Hezbolaha terorističkom skupinom, no ne i njegovo političko krilo, dok Britanija od veljače zakonski tretira Hezbolah kao terorističku organizaciju.

PRIČALI O SIRIJI Julian Assange u svojoj emisiji intervjuirao šefa Hezbolaha

Prema informacijama dnevnika Sueddeutsche Zeitung, Hezbolah u Njemačkoj ima oko 1.050 sljedbenika, među kojima ima i ekstremista.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Pravilobr2 30.04.2020.

    Ovo je samo dokaz da su Zidovi preuzeli pod svoju kontrolu Njemacku.

  • urnebes 30.04.2020.

    još jedan dokaz da njemačka nije suverena, poklekli pod pritiskom iz USA i V.Britanije.

  • Zapadnjak_1 30.04.2020.

    Neke zemlje rade onu smjesnu i besmislenu alibi podijelu na vojno i politocko krilo hezbollaha pro cemu je vojno krilo teroristicka organizacija, a politicko nije, nije u potpunosti jasno iz clanka je li njemacka jedna od tih zemalja, cini se da ne, sto svakako treba respektirati u najmanju ruku utoliko sto su donijeli cjelovitu, a ne polovicnu alibi odluku... sto se tice glasanja u bundestagu, od die linkea se nista drugo nije moglo ocekivati nego da budu suzdrzani (ili ne budu prisutni na glasovanju), ugodno sam iznenaden time sto zeleni nisu glasovali protiv zakona dok je afd izgleda hrabar samo kad treba govoriti protiv civila a skrivaju se kad se govori o teroristima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare