To je to što me zanima!

Njemački violinisti prije rušenja kuća u selu Luetzerathu sviraju Bacha: 'Ovo je naša budućnost'

Prosvjed je uslijedio nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u
Vidi originalni članak

Usred buke buldožera i povika stotina klimatskih aktivista koji su se u četvrtak suprotstavili interventnoj policiji u zapadnome njemačkom selu Luetzerath, dvojica violinista opraštaju se od kuća predviđenih za rušenje.

Odjeven u svečanu odjeću duo je izvodio glazbu Bacha s improviziranog balkona manje kuće u napuštenom selu, koje je odnedavno središte klimatskih prosvjeda.

Policija se ovaj tjedan sukobila s prosvjednicima koji su demonstrirali protiv proširenja rudnika Garzweiler kojim upravlja RWE.

Riječ je o projektu što ga je 'pogurala' vlada kako bi omogućila da Njemačka lakše prebrodi europsku energetsku krizu.

Thomas Gerlinger je u nedjelju trebao svirati na koncertu blizu Frankfurta, ali je otkazao planove kako bi se pridružio prosvjedu.

- Ovdje sam kako bih svirao jer je riječ o važnome cilju i jer se radi o budućnosti naše djece i unuka - rekao je Reutersu 54-godišnji violinist, koji je onamo stigao s kćeri.

Zajedno sa svojim prijateljem violinistom, koji se predstavio samo kao 'Luppe', Gerlinger se smjestio u napuštenoj kući s još dvadesetak aktivista.

Prosvjednici su se zabarikadirali u kući, a do balkona se može stići jedino uz pomoć ljestava. S balkona se vijori siva zastava na kojoj piše "Luetzerath živi".

Vlada, koju čini i stranka Zelenih, stala je u obranu projekta rudnika kao nužnoga kratkoročnog rješenja energetske krize u državi.

No to je razočaralo mnoge pristaše Zelenih, uključujući i Gerlingera koji je već desetljećima njihov odani birač.

- Mislim da je dobro što su Zeleni dio vlade, no istodobno smatram da je šteta što nisu uspjeli ostati vjerni svojim načelima - rekao je.

Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.

Europski energetski div RWE namjerava demolirati Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti organiziraju prosvjede i zauzimaju zgrade i kuće već dvije godine.

Prosvjed je uslijedio nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Krajem prosinca, lokalni okrug u kojem je smješten Luetzerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Piver 14.01.2023.

    napusteno selo od kolko, 6 kuća....

Komentiraj...
Vidi sve komentare