To je to što me zanima!

Nova nada: Dječaci su otkrili otvor koji ih vodi do izlaza?

Dječake zarobljene u spilji u Tajlandu spasioci ubrzano uče roniti, no još su preslabi za takav pothvat. Za sada se nalaze na uzvišenju koje lokalci zbog izgleda zovu “ženske grudi”
Vidi originalni članak

Iako se nalaze gotovo 800 metara pod zemljom, grupa od 12 zarobljenih dječaka i njihov trener prijavili su kako su čuli lavež pasa, kukurikanje pijetla i dječje glasove unutar tajlandske špilje Tham Luang.

Pod zemljom su dulje od tjedan dana

OPASNOST I ZA ISKUSNE Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati

Međunarodni tim spasilaca shvatio je to jako ozbiljno i sad pokušavaju pronaći misteriozni dimnjak putem kojeg u špilju ulazi zrak, ali i zvukovi s površine. Ako ga zbilja pronađu, možda bi ga mogli proširiti kako bi tako 13-oricu izvukli na površinu. Ipak, s obzirom na to koliko su dugo u mraku pećine, postoji mogućnost da im se sve samo pričinjavalo. Britanskim roniocima koji su pronašli djecu, Richardu Stantonu, Johnu Volanthenu i Robertu Charlesu Harperu, u petak bi se trebale priključiti kolege i speleoronioci Jason Mallinson i Chris Jewel. Sa sobom su ponijeli 500 kilograma ronilačke opreme.

- U petak za Tajland odlazi još jedan tim iz Ujedinjenog Kraljevstva koji im nosi opremu za komunikaciju u pećinama. S jednim sustavom bi mogli razgovarati, a drugim slati nešto kao SMS-ove unutar špilja - rekao je Dinko Novosel iz HGSS-a, koji je ujedno i predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije. Dodao je kako je riječ o njihovu radijskom sustavu imena Nicola, koji bi omogućio bežičnu komunikaciju. Osim njega, koristit će i sustav veza Cave link, kakvog koriste i naši HGSS-ovci.

DRAMA U TAJLANDU Vrijeme curi: 'Molimo Boga da nam plan spašavanja uspije...'

Inače, dječake užurbano uče roniti za scenarij izvlačenja, no oni su još preslabi za takav pothvat. Spasilačku ekipu najviše brinu nove monsunske kiše koje bi natjerale dječake na još dublje povlačenje u pećinu. Za sada se nalaze na uzvišenju koje lokalci zbog izgleda zovu “ženske grudi”. Prema posljednjim informacijama, službe užurbano ispumpavaju vodu koja je dječake zapravo otjerala u špilju. U roku od sat vremena pumpama uspijevaju izvući 1,6 milijuna litara. Svima im se u pismu zahvalio i tajlandski kralj Rama X.

- Ovo je pokazalo snagu jedinstva, ljubavi i volje neovisno o svemu - piše kralj Rama X.

Nisu napisali zadaću pa nisu otišli na izlet u spilju

Dvojica školaraca iz Tajlanda samo su pukim stjecajem okolnosti izbjegli da i oni s dječacima iz nogometnog kluba čekaju spas špiljskom kompleksu Thamg Luang. Songpol Kanthawong (13) i Tsaweechai Namsang (13) sa zarobljenim dječacima treniraju nogomet no toga kobnog dana Songpol nije bio završio domaću zadaću pa nije otišao na trening dok je Tsaweechaija s treninga pokupila majka jer nije imao bicikl. 

BITKA S VREMENOM Ako uskoro ne izvuku dječake, ostat će u pećini još 4 mjeseca

- Trebao sam i ja otići s njima na izlet u spilju, ali nisam imao bicikl pa nisam mogao ići. Inače bi i ja sada bio zarobljen. Jako sam zabrinut za njih. Kada sam čuo što im se dogodilo nisam mogao cijelu noć spavati i plakao sam. Stalno mislim na njih. Da sam slučajno završio s njima, siguran sam da bi moja mama od brige završila u bolnici - kazao je Songpol za Daily Mail. 

- I ja sam trebao ići u spilju, ali kako nisam završio domaću zadaću, morao sam s treninga ravno kući završiti je. Nisam mogao vjerovati što se događa kad sam čuo vijest. Jako sam zabrinut - kazao je Tsaweechai. 

Dječaci su dodali kako je trener ovaj izlet za mlade igrače planirao danima kako bi ih nagradio. 

- Trener nam je svima jako drag i volimo ga. Bili smo presretni što ćemo s njime ići na izlet u spilju. I znam da bi on učinio sve za našu sigurnost - rekao je Songpol. 

Tsaweechai je dodao kako je jednom bio u spilji Thamg Luang te ju opisao kao 'zastrašujuće, ali prekrasno mjesto'. 

- Unutra je zaista jako, jako mračno. Ipak, prekrasno je jer zidovi spilje svijetle u mraku - kazao je dječak.

U DOBROM SU STANJU Dječake u tajlandskoj špilji uče roniti kako bi ih mogli spasiti

Dječaci su rekli kako jedva čekaju da spase njihove prijatelje. 

-  Jedva im čekamo ispričati kako su bili u centru pažnje cijelog svijeta i kako smo svi molili za njih. Bit ćemo presretni kada ih izvuku na sigurno - zaključili su Songpol i Tsaweechai. 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • mibu 05.07.2018.

    Pravi se cirkus!

  • gladijator 05.07.2018.

    Bit će dobro da ne uđe neka Anakonda kroz neku rupu u tu komoru. Ne razumijem kako ne mogu izvuči djecu kad već mogu k njima. Ako se boje da će ih panika uhvatiti, uspavajte ih i stavite odjela u kojima je glava pod kisikom.

  • vinja 05.07.2018.

    Po ovom članku može se zaključiti da se u tu špilju moglo normalno ulaziti kad ju je trener izabrao kao nagradni izlet za učenike a zna se i kako iznutra izgleda. Gdje je onda učinjena greška da se nisu mogli vratiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare