To je to što me zanima!

Nova publikacija o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru

Jedna od glavnih svrha publikacije je i potreba širenja krugova podrške za tu djecu te da se pomoć usmjeri ne samo njima već i njihovim roditeljima. Nadaju se da će preporuke i iskustva iz publikacije biti dodatni poticaj
Vidi originalni članak

Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je u utorak publikaciju 'S obje strane rešetke - Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru' koja problematizira prava djeteta čiji su roditelji u zatvoru, a o čijim problemima se vrlo malo zna ili pak šuti.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da su publikacijom htjeli ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu i društvu u cjelini.

Jedna od glavnih svrha publikacije je i potreba širenja krugova podrške za tu djecu te da se pomoć usmjeri ne samo njima već i njihovim roditeljima.

- Promjene uključuju veću osjetljivost na potrebe djece, ali i općenito važnost stvaranja okruženja podrške za dijete i drugog roditelja ili skrbnika - naglasila je Pirnat Dragičević.

Dodaje da od stručnjaka i djelatnika u sustavu pravosuđa traže promjenu perspektive i ponašanja kako bi sustav postao humanijim i otvorenijim za sve druge dimenzije koje se ne tiču izravno odsluženja zatvorske kazne.

Izrazila je nadu da će preporuke i iskustva iz publikacije biti dodatni poticaj i poruka koju žele poslati uz poziv na podršku djeci.

Jedna od autorica i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika kazala je da su publikacijom htjeli staviti naglasak na grupu djece u vrlo ranjivoj situaciji, o kojoj se još uvijek ne zna puno pa se šuti i o njihovim problemima.

NUŽNA HITNA INTERVENCIJA Pravobraniteljica upozorava da je situacija za djecu bez roditeljske skrbi u RH vrlo teška

- Shvatili smo da nemamo dobre podatke i moramo raditi na prikupljanju podataka, ne samo da bismo vidjeli o kojem broju djece se radi, nego da bi nam ti podaci pomogli u stvaranju politika, strategija i pristupa za stvarnu pomoć - naglasila je Gabelica Šupljika.

U sustavu nedostaje procjene učinaka svih aktivnosti, odnosno ne zna se točno kakva je dobrobit za djecu stvorena pa su u publikaciji nastojali prikupiti što više iskustava te otvoriti neke nove perspektive.

Autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Biti istaknula je ulogu medija kod prava djeteta gdje im se može pružiti mogućnost da iskažu svoje ideje, probleme ili intime bez obzira na temu.

- Svjedoci smo velike medijske poplave te i poplave društvenih mreža, govoriti o zaštiti dječjih prava zapravo treba više no ikad. Zalažemo se za medijsku pismenost upravo kako bi se prepoznale takve situacije - kazala je Biti.

Recenzentica publikacije Marina Ajduković istaknula je da je publikacija tekst pisan s najboljim interesom za djecu u kojem se vidi kontinuitet rada sadašnje pravobraniteljice i onih bivših.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare