Obavijesti

News

Komentari 0

Nova publikacija o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru

Nova publikacija o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru

Jedna od glavnih svrha publikacije je i potreba širenja krugova podrške za tu djecu te da se pomoć usmjeri ne samo njima već i njihovim roditeljima. Nadaju se da će preporuke i iskustva iz publikacije biti dodatni poticaj

VIDEO

Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je u utorak publikaciju 'S obje strane rešetke - Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru' koja problematizira prava djeteta čiji su roditelji u zatvoru, a o čijim problemima se vrlo malo zna ili pak šuti.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da su publikacijom htjeli ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu i društvu u cjelini.

Jedna od glavnih svrha publikacije je i potreba širenja krugova podrške za tu djecu te da se pomoć usmjeri ne samo njima već i njihovim roditeljima.

- Promjene uključuju veću osjetljivost na potrebe djece, ali i općenito važnost stvaranja okruženja podrške za dijete i drugog roditelja ili skrbnika - naglasila je Pirnat Dragičević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da od stručnjaka i djelatnika u sustavu pravosuđa traže promjenu perspektive i ponašanja kako bi sustav postao humanijim i otvorenijim za sve druge dimenzije koje se ne tiču izravno odsluženja zatvorske kazne.

Izrazila je nadu da će preporuke i iskustva iz publikacije biti dodatni poticaj i poruka koju žele poslati uz poziv na podršku djeci.

Jedna od autorica i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika kazala je da su publikacijom htjeli staviti naglasak na grupu djece u vrlo ranjivoj situaciji, o kojoj se još uvijek ne zna puno pa se šuti i o njihovim problemima.

Pravobraniteljica upozorava da je situacija za djecu bez roditeljske skrbi u RH vrlo teška
Pravobraniteljica upozorava da je situacija za djecu bez roditeljske skrbi u RH vrlo teška

- Shvatili smo da nemamo dobre podatke i moramo raditi na prikupljanju podataka, ne samo da bismo vidjeli o kojem broju djece se radi, nego da bi nam ti podaci pomogli u stvaranju politika, strategija i pristupa za stvarnu pomoć - naglasila je Gabelica Šupljika.

U sustavu nedostaje procjene učinaka svih aktivnosti, odnosno ne zna se točno kakva je dobrobit za djecu stvorena pa su u publikaciji nastojali prikupiti što više iskustava te otvoriti neke nove perspektive.

Autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Biti istaknula je ulogu medija kod prava djeteta gdje im se može pružiti mogućnost da iskažu svoje ideje, probleme ili intime bez obzira na temu.

- Svjedoci smo velike medijske poplave te i poplave društvenih mreža, govoriti o zaštiti dječjih prava zapravo treba više no ikad. Zalažemo se za medijsku pismenost upravo kako bi se prepoznale takve situacije - kazala je Biti.

Recenzentica publikacije Marina Ajduković istaknula je da je publikacija tekst pisan s najboljim interesom za djecu u kojem se vidi kontinuitet rada sadašnje pravobraniteljice i onih bivših.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina