To je to što me zanima!

Nova regulativa financiranja i nadzora političkih aktivnosti

Ministar uprave predstavio je novi zakon kojim se, kako tvrdi, uređuje financiranje referendumskih aktivnosti koje do sada nije bilo uređeno niti jednim pravnim propisom
Vidi originalni članak

Vlada je u Sabor poslala novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Ministar uprave Lovro Kušćević izvijestio je kako se njime uređuje financiranje referendumskih aktivnosti koje do sada nije bilo uređeno niti jednim pravnim propisom.

Uvodi se informacijski sustav za nadzor financiranja, a nadležnim tijelima dostavljat će se financijska izvješća koji će biti objavljeni na stranicama Državnog izbornog povjerenstva. 

Utvrđuju se kriteriji za određivanje visine sredstava koje su jedinice lokalne samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka, a navodi da se na pravičniji način raspoređuje proračunski novac za političkim strankama prema broju dobivenih zastupničkih mjesta prema konačnim rezultatima izbora. 

- U ciljem jačanja transparentnosti uvodi se obveza nadležnog saborskog odbora i jedinica lokalne samouprave da na svojim mrežnim stranicama objave izvješća o iznosu raspoređenih i isplaćenog sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i vijećnika - rekao je ministar.    

Za donacije veće od 5000 kuna morat će se sklopiti ugovor između donatora i primatelja, a naknada troškova izborne promidžbe ne može se isplatiti u iznosu većem od stvarno ostvarenih troškova. 

- Povećava se ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za članove u Europski parlament sa sadašnjih milijun i pol kuna na četiri milijuna kuna. To je pola od iznosa koji je dozvoljen za kampanju za predsjednika RH - zaključio je Kuščević.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • musakax 16.11.2018.

    ....pogledaj : sve ekspert do eksperta na slici....jedva u kadar stali od expertnosti ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare