To je to što me zanima!

Novac afganistanke središnje banke izvan dosega talibana jer imovinu čuvaju izvan zemlje

"Možemo reći da je talibanima dostupno možda 0,1 do 0,2 posto ukupnih međunarodnih rezervi Afganistana. Ne puno", objavio je na Twitteru obnašatelj dužnosti guvernera banke Ažmal Ahmadij
Vidi originalni članak

Talibani su zauzeli Afganistan iznenađujućom brzinom, ali vjerojatno neće tako brzo dobiti pristup glavnini imovine Afganistanske središnje banke u vrijednosti od 10 milijardi američkih dolara.

Afganistanska središnja banka u svojim trezorima čuva devize, zlato i drugu imovinu, ali većinu imovine čuva izvan zemlje, pa je ona vjerojatno većinom izvan dosega pobunjenika, kazali su afganistanski dužnosnici, uključujući obnašatelja dužnosti guvernera banke Ažmala Ahmadija, koji je pobjegao iz Kabula.

S obzirom na to da su talibani i dalje na međunarodnim popisima sankcioniranih, on očekuje da će ta imovina biti zamrznuta i izvan njihova dosega.

"Možemo reći da je talibanima dostupno možda 0,1 do 0,2 posto ukupnih međunarodnih rezervi Afganistana. Ne puno", objavio je na Twitteru.

DEVIZNE REZERVE Afganistan u Americi čuva devet milijardi u zlatu i gotovini, a talibani do toga ne mogu doći

Po zadnjem financijskom izvješću Afganistanske središnje banke, banka ima ukupnu imovinu od oko 10 milijardi američkih dolara, uključujući 1,3 milijardi dolara u zlatnim rezervama i 362 milijuna dolara deviznih rezervi, na osnovi tečaja od 21. lipnja.

Ahmadij je prošli tjedan procijenio da banka posjeduje 9 milijardi dolara.

Banka ima i investicije u vrijednosti od 6,1 milijardi dolara, većinom u američkim trezorskim zapisima i obveznicama.

Dužnosnik američke administracije rekao je da imovina Afganistanske središnje banke koja se nalazi u SAD-u neće biti dostupna talibanima.

U trezorima Afganistanske središnje banke nalazi se i Baktrijsko blago, zlatni nakit, kovanice i ukrasi stari 2000 godina, po UNESCO-u.

MMF je u lipnju procijenio da Afganistanska središnja banka ima međunarodne rezerve u vrijednosti od 9,5 milijardi američkih dolara, što je dovoljno da bi zemlja mogla uvoziti više od 15 mjeseci, dok se tri mjeseca smatra minimumom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • wooly 18.08.2021.

    Ovo bu podijeli cia i društvo

  • 33beg33 18.08.2021.

    da su to talibančići znali nebi kabul ni osvajali

Komentiraj...
Vidi sve komentare