News

Komentari 7

Afganistan u Americi čuva devet milijardi u zlatu i gotovini, a talibani do toga ne mogu doći

Afganistan u Americi čuva devet milijardi u zlatu i gotovini, a talibani  do toga ne mogu doći

Afganistanske devizne rezerve većinom su pohranjene na računima u inozemstvu, a središnja banka ostala je i bez gotovine koja je stizala svakih nekoliko tjedana, objavio je izbjegli čelnik središnje banke Ahmady

Središnja banka kontrolira oko devet milijardi dolara, od čega je sedam milijardi u gotovini, zlatu, obveznicama i drugim ulaganjima pohranjeno u američkoj središnjoj banci, navodi na Twitteru Adžmal Ahmady koji je obnašao guvernersku dužnost do ulaska Talibana u Kabul.

Većina preostalog iznosa nalazi se na drugim računima u inozemstvu i u Banci za međunarodna poravnanja i nije pohranjena u fizičkom obliku u sefovima Da Afghanistan Banka (DAB), dodaje Ahmady.

To znači da je Talibanima sada dostupno tek 0,2 posto ili čak manje ukupnog iznosa deviznih rezervi, tvrdi.

"S obzirom na veliki deficit na tekućem računu platne bilance, DAB se oslanjao na fizičke pošiljke novca koje su stizale u razmacima od nekoliko tjedana", dodaje.

"Gotovine sada više gotovo i nema zbog obustave pošiljki paralelno pogoršanju sigurnosne situacije", tumači Ahmady.

Devizne rezerve "ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene" niti je s bilo kojeg računa rezervi ukraden novac, naglašava.

Prognozira pad vrijednosti afganistanske valute budući da središnja banka ne može domaćim bankama i Talibanima osigurati dovoljno dolara kako bi se uspostavila kontrola kapitala i spriječio njegov odljev izvan zemlje.

"Inflacija će ojačati jer je u optjecaju velika količina novca", procjenjuje Ahmady. "To će naškoditi siromašnima jer hrana poskupljuje", dodaje.

Washington neće Talibanima staviti na raspolaganje imovinu afganistanske vlade pohranjenu u SAD-u, izjavio je za Reuters neimenovani dužnosnik američke administracije.

Talibani su objavili da su državna riznica, državna imovina i vladini uredi vlasništvo države.