To je to što me zanima!

Novačio Hrvate: Džihadist je u Požegi čekao izručenje Austriji

F. B. (49) izručili su Austriji gdje ga terete da je mladež iz Hrvatske i BiH vrbovao za rat u Siriji. Na saslušanju je bio smiren te se nije žalio na pritvor i izručenje
Vidi originalni članak

Saslušao sam ga 17. prosinca. Bio je vrlo miran i staložen te rekao da nema nikakvih problema da ga se izruči, a da će on u Austriji riješiti problem u vezi tjeralice. Nakon toga uputio sam ga u Požegu gdje je čekao na izručenje, rekao je Stjepan Franić, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Po riječima suca, F. B. je trebao biti izručen Austriji i prije 15. siječnja, ali kako su se hrvatska i austrijska policija dogovorile da uhićenik bude prepraćen, moralo se čekati odobrenje Slovenije. Podsjetimo, F. B. iz Gornje Maoče u BiH uhitili su 16. prosinca 2014. na temelju Europskog uhidbenog naloga austrijskog tužitelja. Priveli su ga na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Bio je u autobusu zajedno s putnicima koji su putovali u Austriju.

Nosio je tradicionalnu dugu islamsku mušku haljinu i imao je dugu bradu. Austrijanci ga terete da je u Hrvatskoj i Sloveniji vrbovao mladiće i djevojke za borbe u Siriji. F. B. se nije žalio ni zbog uhićenja ni zbog odluke suda da ga se pritvori do izručenja Austriji. Tijekom mjesec dana u požeškom zatvoru bio je u prostoriji s ostalim zatvorenicima. Gradom kruže priče kako je s drugim zatvorenicima, sukladno pravilima zatvora, u slobodno vrijeme šetao dvorištem.

Poštovao je kućni red te s njim nije bilo nikakvih problema, ali s ostalim zatvorenicima nije se previše družio niti razgovarao. Pretpostavlja se kako se u sobi, u kojoj je bio smješten, molio nekoliko puta na dan. Osim po bradi, nije se isticao među zatvorenicima.

Uhićeni muškarac već dulje vrijeme ima prebivalište u Grazu, no policija ga nije našla na prijavljenoj adresi, pa su raspisali međunarodnu tjeralicu.

Uhićenje, kao i boravak džihadista u Hrvatskoj, bila je strogo čuvana tajna i nakon što su ga 16. siječnja hrvatski policajci predali svojim austrijskim kolegama.

Idi na 24sata

Komentari 88

  • shubydooooo 28.01.2015.

    EU nam je otvorila vrata prema svjetu samo sta ce se pocet desavat kad taj svijet pocne dolazit prema nama ovo je samo jedan od primjera mozemo samo ziviti u nadi da ce tako i ostat

  • DamirKralj_1 28.01.2015.

    Ako je ionako putovao u Austriju, mogli su ga pustiti, pa nek si ga oni uhite.

  • snoopy67 28.01.2015.

    e moj narode nema kod njih srbin ili hrvat jel imas krst ili ti kriz ti si nevjernik a mi se i dalje prepucavamo hrvat-ustasa srbin-cetnik doci ce kalifat uskoro i kod nas

Komentiraj...
Vidi sve komentare