To je to što me zanima!

Novi kolektivni ugovor: Šest sindikata ga potpisalo, pet nije

Zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. i regresa za 2013, manje su jubilarne nagrade i prijevoz. Pet sindikata odbili su potpisati ugovor
Vidi originalni članak

Vladin pregovarački odbor i šest sindikata javnih službi u Banskim dvorima potpisalo je Temeljni kolektivni ugovor (TKU) i Dodatak I TKU za službenike i namještenike u javnim službama, dok su ga četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata odbila i Hrvatski školski sindikat Preporod. 

No, to što su ga odbili ništa ne znači jer se prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis. 

Novim će TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe Vlada uštedjeti oko 1,6 milijardi kuna. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio je sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju. 

- Nadam se da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moraju se pokriti s onim što imaju i svi pridonijeti da se stabilizira proračun - rekao je Mrsić.

Novim ugovorom zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. i regresa za 2013. Jubilarne nagrade ugovorene su za sve zaposlene koji na to imaju pravo, uz osnovicu od 500 kuna i veći obuhvat, a ne 900 kuna i manji obuhvat kao u ugovoru za državne službe. 

Također, izmijenjene su i odredbe o plaćanju prijevoza. Onima koji kupuju mjesečne karte ili pokaze trošak za prijevoz isplaćivat će se kao do sada - unaprijed u punom iznosu, a za one koji koriste vlastiti automobil - isplaćivat će se akontacija od 50 posto naknade, a na sljedećoj plaći uslijedit će konačni obračun troška prijevoza. No, kao i državnim službenicima, priznavat će im se 75 posto troška za prijevoz.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • najiram 10 13.12.2012.

    nemrem svatiti oni vladaju državom i još imaju sindikat , tu nekaj ne štima, mislim da nam bacaju pijesak u oči, kakvi sindikati u državnim firmama pogleč ih za naše pare si daju uniforme šivati za prosjede odma im plače smanjiti za 50%

  • ja_i_ja 13.12.2012.

    zaposleni se odrekli božićnica i regresa??? i mi živimo u demokraciji, pravo glasa i tako to?? pa ko uopće pita jadne zaposlene što oni misle i kako ima je?? govna iz sindikata i vlade se nađu, dobro nažderu i naloču i onda drugima kroje gaće!!! odvratno!! već mi se gade čitat novine, samo se naživciram

  • boony 13.12.2012.

    Želim im samo jedno.... da oni i njihovi potomci moraju od sad, pa nadalje i u buduće živjeti od primanja kakva ima većina ljudi (2000-3000 kn) i od toga plaćati sve namete, poreze, kredite, hranu, grijanje, gorivo, režije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare