Obavijesti

News

Komentari 63

Novi kolektivni ugovor: Šest sindikata ga potpisalo, pet nije

Novi kolektivni ugovor: Šest sindikata ga potpisalo, pet nije
1

Zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. i regresa za 2013, manje su jubilarne nagrade i prijevoz. Pet sindikata odbili su potpisati ugovor

VIDEO

Vladin pregovarački odbor i šest sindikata javnih službi u Banskim dvorima potpisalo je Temeljni kolektivni ugovor (TKU) i Dodatak I TKU za službenike i namještenike u javnim službama, dok su ga četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata odbila i Hrvatski školski sindikat Preporod. 

No, to što su ga odbili ništa ne znači jer se prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis. 

Novim će TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe Vlada uštedjeti oko 1,6 milijardi kuna. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio je sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju. 

- Nadam se da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moraju se pokriti s onim što imaju i svi pridonijeti da se stabilizira proračun - rekao je Mrsić.

Novim ugovorom zaposleni u javnom sektoru odriču se božićnice za 2012. i 2013. i regresa za 2013. Jubilarne nagrade ugovorene su za sve zaposlene koji na to imaju pravo, uz osnovicu od 500 kuna i veći obuhvat, a ne 900 kuna i manji obuhvat kao u ugovoru za državne službe. 

Također, izmijenjene su i odredbe o plaćanju prijevoza. Onima koji kupuju mjesečne karte ili pokaze trošak za prijevoz isplaćivat će se kao do sada - unaprijed u punom iznosu, a za one koji koriste vlastiti automobil - isplaćivat će se akontacija od 50 posto naknade, a na sljedećoj plaći uslijedit će konačni obračun troška prijevoza. No, kao i državnim službenicima, priznavat će im se 75 posto troška za prijevoz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...