To je to što me zanima!

Novi parlament u Rimu spreman za inauguralnu sjednicu

Zastupnici oba doma novoizabranog talijanskog parlamenta trebali bi se prvi put sastati u Rimu u četvrtak
Vidi originalni članak

Prvi zadatak zastupnika na uvodnim sjednicama je izbor predsjedatelja. Desna koalicija predvođena pobjednicom izbora Giorgijom Meloni ima većinu i u Zastupničkom domu s ukupno 400 parlamentaraca i u manjem Senatu s 206 senatora.

Osim Melonine krajnje desne stranke Braća Italije, savez uključuje i krajnje desnu populističku stranku Liga te konzervativnu Forza Italia. Unutar te koalicije, Braća Italije imaju više članova parlamenta nego Liga i Forza Italia zajedno.

ITALIJA Giorgia Meloni voli Tolkiena: "Gospodar prstenova" omiljeno djelo postfašističke desnice

Procedura izbora predsjednika Doma mogla bi trajati i nakon četvrtka. Potom će biti poznati i čelnici klubova zastupnika, ali možda ne prije vikenda.

Zajedno sa stranačkim čelnicima potom će otići do predsjednika Sergija Mattarelle koji od tada može službeno imenovati mandatara koji će sastavljati vladu. Vjerojatno će se odlučiti za Meloni, koja je na čelu najveće parlamentarne stranke.

Meloni je tražila brži tempo u tekućem procesu formiranja vlade. "Mislim da ne možemo gubiti vrijeme, situacija u Italiji nije laka", rekla je u srijedu u Rimu.

Talijanski mediji danima špekuliraju o imenovanjima u vladi.

POBJEDA DESNOG BLOKA Konačni rezultati: Meloni ima uvjerljivu većinu u parlamentu

Desničarski savez nedavno se sastao u vilama Silvija Berlusconija u Rimu i sjevernoj Italiji na konzultacijama.

Prema medijskim izvješćima, stranke su se posvađale oko imenovanja u važno ministarstvo financija. Liga i Forza Italia, koji na izborima 25. rujna nisu prošli onako kako su očekivali, bore se za važna mjesta i utjecaj u budućoj vladi.

U Meloninoj Braći Italije premalo ljudi ima iskustva u upravljanju, zbog čega stranka želi popuniti važna ministarstva vanjskim stručnjacima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare