To je to što me zanima!

Novi 'sjaj' katedrali u Zagrebu dat će kameni likovi s Brača

S Brača je do zagrebačke katedrale stigla nova pošiljka kamenih elemenata kojima se obnavlja crkva. Elementi za ugradnju dolaze svaka dva mjeseca
Vidi originalni članak

Brački kamen se vadio još iz antičkih vremena kojim su se gradile znamenite građevine, a najpoznatija u okolici je Dioklecijanova carska palača u Splitu.

S Brača je do zagrebačke katedrale, koja se obnavlja već 29 godina, stigla nova pošiljka kamenih elemenata kojima se obnavlja crkva. Elementi za ugradnju dolaze svaka dva mjeseca, a za obnovu koja će trajati čini se još godinama su željeli koristiti samo materijale iz Hrvatske.

Na otoku Braču se nalazi velika količina neobrađenog kamena složenih u zidove duž poljskih putova koji je prava atrakcija za turiste, a prema nekim procjenama sadrže jednaku količinu neobrađenog kamena kao i postojeće egipatske piramide. U brojkama, to je sedam milijuna prostornih metara kamena.

Osim što je brački kamen kvaliteta i lijep, poznat je i u svijetu. Njime je uređeno predvorje zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, Papin oltar u Vatikanu ali i mnoge druge Crkve i zgrade.

Juraj Dalmatinac, Andrija Alešija i Nikola Firentinac su najistaknutiji dalmatinski renesansni graditelji i kipari koji su koristili brački kamen za svoje stvaranje.


 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • dal 27.11.2019.

    Ajoj, Željka....ovo nikako nije Brački kamen, nego tzv. ''traventino'', porijeklo - Italija. Obrada je rađena na Braču, u poznatoj radionici, ali kamen nema veze s Bračem.

  • kormilar 22.11.2019.

    Ima se, more se!

  • 22.11.2019.

    Još par godina pa možda bude jedinstveno u svijetu. Restauratori nakon školovanja se zaposlili na restauraciji zagrebačke katedrale, i uspjeli su zaraditi mirovinu na restauraciji te iste katedrale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare