Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Novi 'sjaj' katedrali u Zagrebu dat će kameni likovi s Brača

S Brača je do zagrebačke katedrale stigla nova pošiljka kamenih elemenata kojima se obnavlja crkva. Elementi za ugradnju dolaze svaka dva mjeseca

Zagreb: S Brača stigla nova pošiljka kamenih elemenata za katedralu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18 komentara

Brački kamen se vadio još iz antičkih vremena kojim su se gradile znamenite građevine, a najpoznatija u okolici je Dioklecijanova carska palača u Splitu.

Zagreb: S Brača stigla nova pošiljka kamenih elemenata za katedralu | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S Brača je do zagrebačke katedrale, koja se obnavlja već 29 godina, stigla nova pošiljka kamenih elemenata kojima se obnavlja crkva. Elementi za ugradnju dolaze svaka dva mjeseca, a za obnovu koja će trajati čini se još godinama su željeli koristiti samo materijale iz Hrvatske.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na otoku Braču se nalazi velika količina neobrađenog kamena složenih u zidove duž poljskih putova koji je prava atrakcija za turiste, a prema nekim procjenama sadrže jednaku količinu neobrađenog kamena kao i postojeće egipatske piramide. U brojkama, to je sedam milijuna prostornih metara kamena.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osim što je brački kamen kvaliteta i lijep, poznat je i u svijetu. Njime je uređeno predvorje zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, Papin oltar u Vatikanu ali i mnoge druge Crkve i zgrade.

Zagreb: S Brača stigla nova pošiljka kamenih elemenata za katedralu | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Juraj Dalmatinac, Andrija Alešija i Nikola Firentinac su najistaknutiji dalmatinski renesansni graditelji i kipari koji su koristili brački kamen za svoje stvaranje.


 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message