To je to što me zanima!

Novi skandal: Moćnike na G20 summitu špijunirali su Britanci

Britanska tajna služba je, na zahtjev Vlade, 2009. godine pratila pozive stranih političara i diplomata. Također, pretraživana su im računala, ali i elektronička pošta
Vidi originalni članak

Strani političari i diplomati koji su sudjelovali na dva G20 summita u Londonu 2009. godine bili su špijunirani, i to na zahtjev britanske vlade. Praćeni su njihovi pozivi, ali i njihova računala, kao i elektronička pošta. Neki od delegata nagovarani su da koriste lažne internet kafiće, koje je postavila britanska tajna služba GCHQ, kako bi mogla aktivno pratiti njihov e-mail. 

Sve ovo tvrdi Guardian koji je došao u posjed dokumenata koji to potvrđuju. 

Zanimljivo, ovo 'otkriće' dolazi neposredno uoči novog summita u Londonu, i to skupine G8. Navodno je riječ o istim ljudima koji su bili i na dva summita 2009. godine i kada su svi bili špijunirani. Mnogi se boje da će se isti scenarij ponoviti i ovog puta. 

Postavlja se pitanje gdje su, i postoje li uopće granice špijuniranja i praćenja od strane britanske tajne službe, ali i njene američke 'sestre' NSA, koja je svoje špijuniranje opravdala kao neophodnim u borbi protiv terorizma i ozbiljnog kriminala. 

Podsjetimo, dokumente o špijuniranju koje je provodila NSA objavio je zviždač Edward Snowden. Snowden je radio u NSA i odlučio je javno istupiti jer se nije slagao s politikom tvrtke. Nakon što je objavio podatke, Snowden je otputovao u Hong Kong i od onda mu se gubi svaki trag.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Draculaa 17.06.2013.

    CCC izgleda da se oni filmovi James Bonda snimaju po stvarnim dogadjajima :O

  • ッi シ 17.06.2013.

    pa od onoga sta je bilo 2001 su vec sve poceli tako za ovo me nista ne cudi.

  • be yourself 17.06.2013.

    Dobro jutro. Pa zna se da svi sve slušaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare