To je to što me zanima!

Novi soj korone otkrili u Južnoj Africi, još ne znaju je li zarazniji

Nova varijanta, poznata kao C.1.2., otkrivena je u svibnju, a dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Europi, Aziji i Oceaniji, navodi se u istraživanju koje čeka recenziju
Vidi originalni članak

Južnoafrički znanstvenici otkrili su novu varijantu koronavirusa s više mutacija, ali tek trebaju odrediti je li zaraznija ili otporna na imunitet stečen cijepljenjem ili prethodnom zarazom.

Nova varijanta, poznata kao C.1.2., otkrivena je u svibnju, a dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Europi, Aziji i Oceaniji, navodi se u istraživanju koje čeka recenziju. 

DELTA SIJE SMRT WHO predviđa 236.000 mrtvih od korone u sljedeća 3 mjeseca

Sadrži brojne mutacije povezane s drugim varijantama uz povećanu transmisiju i smanjenu osjetljivost na neutralizirajuća antitijela, ali one se javljaju u različitoj kombinaciji i znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako utječu na ponašanje virusa.

Provode se laboratorijska testiranja da se utvrdi u kojoj mjeri antitijela mogu neutralizirati varijantu. 

Južna Afrika bila je prva zemlja koja je otkrila beta varijantu, jednu od četiri "zabrinjavajuće" prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). 

Vjeruje se da se beta lakše širi od izvorne verzije koronavirusa koji uzrokuje covid-19 i postoje dokazi da su cjepiva protiv nje manje učinkovita, pa su neke zemlje ograničile putovanja u i iz Južne Afrike. 

ODLUČILI SE NA DOCJEPLJIVANJE Češka: Booster doza svakome tko se cijepio prije 8 mjeseci

Richard Lessells, specijalist za zarazne bolesti i jedan od autora istraživanja, rekao je da pojava  C.1.2. govori da "pandemija još nije gotova i da virus još uvijek traži načine kako bi potencijalno postao zarazniji". 

Lessells je rekao da se ljudi u ovoj fazi ne bi trebali previše uznemiravati i da će se varijante s više mutacija i dalje pojavljivati u pandemiji.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 31.08.2021.

    Stopa siromaštva u svijetu se smanjivalo bez prestanka više od 20 godina dok nije došao lockdown. Sad se stope dižu nakon više od 20 godina, kovid fašistima nije briga za posljedice histerične mjere.

  • Usora1 31.08.2021.

    protiv rh-soja zvanog hdz-sdp jos nisu izmislili cjepivo ?

  • dahvaul 31.08.2021.

    Ja čekam Tadžikistanski soj

Komentiraj...
Vidi sve komentare