To je to što me zanima!

Novi stanari Aquariuma u Puli: Imaju treće oko i trče po vodi...

Mogu narasti do jednog metra. ‘Živahnog su karaktera’, kaže biologinja
Vidi originalni članak

Dvije egzotične gušterice nove su stanovnice pulskog Aquariuma. Mlade ženke od šezdesetak centimetara dužine trenutno su smještene u karantenskom jezercu, ali za njih planiraju napraviti primjerenu, pravu nastambu, kako bi uživale u potpunom komforu.

DOBRO NAPREDUJE Malena, krhka periska Morana proslavila prvi rođendan: 'Svaka njena reakcija je poklon'

Biologinja iz Aquariuma, Karin Gobić, kazala je da je riječ o prijateljskoj razmjeni između mađarskog ZOO-a Sosto i Aquariuma Pula.

- Riječ je o dvije ženke ambonskoga guštera jedroperajaca ili hydrosaurusa, koje će sigurno obogatiti fauna kolekciju našeg Aquariuma. Nazvani su prema indonezijskom otoku Ambon. Vrlo su živahne i još nemaju imena, jer su nam nedavno stigle, ali svakako ćemo im dati imena primjerena njihovom jakom i živahnom karakteru. To je fascinantna vrsta koja se ističe svojim repom, dok mužjaci imaju impozantnu krijestu. To su poluvodeni gušteri koji narastu oko metar dužine - kazala je Karin Gobić.

Jedu raznoliku hranu, koja uključuje kukce, male sisavce, voće i povrće.

- Jedno zanimljivo obilježje hydrosaurusa je njihova sposobnost spretnog pretrčavanja kratkih udaljenosti po vodi. Za to koriste noge i rep kao potporu. S druge strane, kad osjete da im prijeti životna opasnost, mogu zadržati dah ispod vode čak do 90 minuta kako bi izbjegli predatore - objasnila je biologinja.

NOVI STANOVNICI AQUARIUMA U PULI Iz Kenije doletjeli Napoleon i ražopas: Već su se udomaćili u svojim karantenskim bazenima

Ta vrsta guštera, slično kao iguane, posjeduju treće, tjemeno oko, koje je osjetljivo na sunčevu svjetlost i vjerojatno im pomaže pri navigaciji.

SMJESTILI IH U PRIHVATNE BAZENE U pulski akvarij stigle su bebe periske: 'Ovo je rekordan broj!'

- Inače žive u tropskim šumama, tako da im je potrebno i okomito područje, ali i morsko okruženje. Dvije ženke bit će dio našeg stalnog postava. Treba svakako napomenuti da je riječ o gušterima koji su se izlegli u zatočeništvu. Moći će se razmnožavati kad eventualno nabavimo mužjaka. Zasad smo presretni s dvije ženke, koje su ipak mirnijega karaktera, a mužjaci znaju biti i agresivni - dodala je Gobić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare