To je to što me zanima!

Novi sukobi Azerbajdžana i Armenije uoči pregovora, sa svake strane poginuli vojnici

Dvije bivše sovjetske države vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Nagorno-Karabah, priznatu kao dio Azerbajdžana, ali nastanjenu uglavnom etničkim Armencima
Vidi originalni članak

Vojne snage Azerbajdžana i Armenije sukobile su se u petak na zajedničkoj granici - pri čemu su koristili minobacače i bespilotne letjelice - a u borbama je poginuo po jedan vojnik s obje strane, dva dana prije početka pregovora na najvišoj razini o dugoročnom mirovnom sporazumu.

Bio je to drugi dan zaredom razmjene vatre - uoči planiranog sastanka u Bruxellesu za nedjelju između armenskog premijera Nikola Pašinjina i azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Jedan azerbajdžanski vojnik poginuo je u neprijateljstvima u četvrtak.

SUKOB OKO NAGORNO-KARABAHA Rasplamsava se sukob Armenije i Azerbajdžana? TASS: Ranjena su trojica vojnika u napadima

Dvije bivše sovjetske države vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Nagorno-Karabah, priznatu kao dio Azerbajdžana, ali nastanjenu uglavnom etničkim Armencima.

U šestomjesečnom sukobu 2020. Azerbajdžan je povratio dijelove teritorija izgubljene u ranijem ratu koji je zahvatio regiju usred raspada sovjetske vlasti.

U posljednjem okršaju, armensko ministarstvo obrane priopćilo je da su se njegove snage našle pod vatrom iz minobacača i lakog oružja u blizini sela Sotk, blizu granice. Ministarstvo je priopćilo da su raspoređene i bespilotne letjelice.

"Uslijed neprijateljske vatre, armenska strana ima jednog poginulog u akciji i jednog ranjenog", reklo je ministarstvo, dodajući da je sukob na kraju okončan.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je da je spriječilo napad dronovima Armenije na položaje u okrugu Kalbajar na azerbajdžanskoj strani granice. Kasnije je izvijestilo da je jedan azerbajdžanski vojnik ubijen.

 

DOGOVOR IZ 2020. Rusija: 'Armenija i Azerbajdžan trebaju poštovati prekid vatre'

Napetosti su porasle dok se intenziviraju napori da se dva suparnika natjeraju da postignu mirovni sporazum unatoč razlikama oko demarkacije granice i drugim pitanjima. Razgovori su bili organizirani pod jurisdikcijom Europske unije ili Rusije - koja je posredovala u primirju kojim su okončane borbe 2020. godine.

Ministri vanjskih poslova obiju strana sastali su se prošlog tjedna u Sjedinjenim Državama.

Najnoviji sukobi također se smatraju testom sposobnosti Rusije da utječe na događaje u Južnom Kavkazu. Rusija je formalni saveznik Armenije kroz sporazum o međusobnoj samoobrani, ali također teži dobrim odnosima s Bakuom. Moskva kaže da je mirovni sporazum iz 2020. u kojem je posredovala jedina osnova za dugoročno rješenje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Fify Fuchs 3 13.05.2023.

    Bar im nije dosadno....L.p.

  • Vlad 13.05.2023.

    Rusija gubi utjecaj na bivše države u sastavu SSSR-a a uskoro putler bude izgubio kontrolu nad republikama nastanjenim neruskim stanovnuštvom u sastavu Federacije koji ne želi biti mobilizirani za rat u Ukrajini.

Komentiraj...
Vidi sve komentare