To je to što me zanima!

Novi sukobi u Vladi? Vrdoljak i Linić se ne slažu po pitanju Ine

Kad uđemo u EU hrvatska država više neće imati znatniji utjecaj na strateške odluke u našoj najvećoj kompaniji. Razlog je izmjena Zakona o privatizaciji Ine
Vidi originalni članak

Kad uđemo u Europsku uniju hrvatska država više neće imati znatniji utjecaj na strateške odluke u Ini. Razlog je izmjena Zakona o privatizaciji Ine o kojem će članovi Vlade uskoro odlučivati. Nacrt je pripremljen, a Zakon se mijenja zbog prilagodne s europskom pravnom stečevinom. 

Briše se 10. članak Zakona o privatizaciji Ine kojim se vlada odriče svih posebnih prava u kompaniji, među kojima su prvokup dionica, kontrola pri promjeni vlasništva ili sjedišta tvrtke, kao i veto na strateške odluke. 

Ministar Slavko Linić smatra da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga ne treba bitno mijenjati. 

U Temi dana na HRT-u rekao je da će pripremiti elaborat o tom dijelu, te misli da se neće složiti. S druge strane, ministar Ivan Vrdoljak nema zamjerke na izjave. Objasnio je da će učiniti što je najbolje za Inu i za hrvatske građane. 

- Postajemo vrlo ozbiljna zemlja i jesmo ozbiljna zemlja, što znači da će zakon biti u onim okvirima preuzetih obveza i u onim okvirima gdje štitimo nacionalne interese. Kada javnost čuje da se rade izmjene Zakona o Ini, odmah misli da je riječ o nečemu lošem s obzirom na loša iskustva, ali mi smo potpuno jasni i transparentni i učinit ćemo ono što je najbolje i za Inu i za hrvatske građane - rekao je Vrdoljak.

Europska unija spornom vidi zlatnu dionicu koja je u Uniji ukinuta prije desetak godina, no europske su se vlade do tada itekako njome koristile za zaštitu nacionalnih interesa. Zlatna dionica samo je jedna stavka u članku 10. koja štiti hrvatske interese kada država drži samo jednu dionicu.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • nenno77 21.02.2013.

    Pa i ja se ne slažem sa linićem pa ko me pita...

  • Drazen Sulimanec 21.02.2013.

    Ne treba trošiti vrijeme na takvo što jer ništa se neće promjeniti. Kupujemo uvoznu robu svakojake svrhe potrošnje po cjenama do 50% skupljima od iste te robe koju bismo kupili u nama pograničnoj EU. LOBIJI su "prejaki" bilo uvozni bilo građevinski. Novoizgrađenih objekata stambeno poslovnog karaktera ima više nego što je potrebno. Onih 200 tajkuna je kupilo to što je kupilo te če proći neko vrijema za novom kupnjom. MI ostali na minimalnoj plaći koja mora zbog zakona biti legalna teško ćemo kupiti stan ikoje kvadrature, pa i zbog toga što HUP hoće lohn poslovi kratkotrajnog trajanja te tako će i otpustiti ljude koji zbog nemogućnosti stalnog(ijeg) zapošljenja nemogu dići stambeni kredit i tako rješiti esencijalno pa egzistencijalno pitanje. KOLO

  • user_28589 21.02.2013.

    Austro Ugarska ja sam mislio da je to povjest.

Komentiraj...
Vidi sve komentare