To je to što me zanima!

Novi Zeland je naručio kožu za preživjele: 'Kirurzi imaju posla'

Iz SAD-a za Novi Zeland stiže 1.2 milijuna kvadratnih centimetara kože jer je presađivanje hitno. Kirurzi procjenjuju da ih čeka oko 500 sati operacija u idućim danima, ali i mjesecima
Vidi originalni članak

Novi Zeland je od SAD-a naručio 1.2 milijuna kvadratnih centimetara kože za liječenje pacijenata koji su zadobili i do 95 posto opeklina po tijelu u erupciji vulkana na Bijelom otoku, piše CNN.

Kirurzi s velikim naporima liječe 29 pacijenata širom zemlje nakon što je prije par dana došlo do iznenadne erupcije u Novom Zelandu. U prirodnoj katastrofi poginulo je šest osoba, a 30 se nalazi u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vjeruje se da se tijela još osam osoba nalaze na otoku, a nova opasnost od erupcije sprječavaju spasilačke službe da se vrate na Bijeli otok.

POZNATE PRVE ŽRTVE 'Scene kao u Černobilu': Mogli su znati da će vulkan eruptirati

- Zbog nepredviđenog broja žrtava i prirode njihovih ozljeda nastalih zbog otrovnog vulkanskog zraka naši kirurzi moraju raditi brže nego ikada - rekao je glavni liječnik okruga Manukau Peter Watson u bolnici Middlemore u Aucklandu.

Dodao je da iz SAD-a stiže 1.2 milijuna kvadratnih centimetara kože jer je presađivanje hitno.

Nekoliko pacijenata ima i do 95 posto opeklina na tijelu, dok u prosjeku mnogi imaju oko 40-50 posto opeklina. Njih 22 dodatno prima kisik zbog opasnosti da su im opekline oštetile pluća.

NISU IMALI ŠANSE... Toksični zrak iz vulkana: 'Srce je stalo nakon jednog udisaja'

Ljudsko tijelo u prosjeku ima 20  kvadratnih metara kože, a samo dlan ruke čini 1,5 posto te kože, objašnjavaju liječnici.

Kirurzi procjenjuju da ih čeka oko 500 sati operacija u idućim danima, ali i mjesecima.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • zagorska puntarica opet 11.12.2019.

    Da se niste malo preracunali u mjerama?

  • 11.12.2019.

    I ja im želim uspješan oporavak, ali se isto tako ne mogu načuditi zašto se trebalo spuštati u krater vulkana??? Zašto? Što je tamo toliko interesantno? pa pored tolikih turističkih atrakcija i nqačina da se turisti zabave i upoznaju nešto novo i zanimljivo, oni se idu spuštati u vulkan. A i taj turistički djelatnik koji je osmislio taj izletnički program će mi dat sliku.

  • nidoma 11.12.2019.

    Površina kože u odrasla čovjeka prosječne visine iznosi 1,7-2m2.

Komentiraj...
Vidi sve komentare