To je to što me zanima!

Novim zakonom Fina će moći uzeti novac iz štednje dužnika

Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima Fina će moći ovršiti sve račune, pa čak i svu štednju građana. Uvela je jedinstvenu bazu podataka s računima tvrtki
Vidi originalni članak

Od 1. siječnja 2011. godine banke u Hrvatskoj više neće moći provoditi ovrhe na računima građana pomoću javnih bilježnika i sudova. To će umjesto njih raditi Fina. Novim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima Fina će moći ovršiti sve račune, pa čak i svu štednju građana u bilo kojoj banci. Uvela je jedinstvenu bazu podataka sa svim računima tvrtki i građana u kojoj mogu vidjeti i oročeni novac te ugovore o stambenoj štednji. U tu bazu podataka Fina će ulaziti preko OIB-a, koji će nakon gotovo dvije godine dobiti svoju svrhu.

- Fina će moći provesti ovrhu bez dužnikove suglasnosti nad svim računima u svim bankama u kojima dužnik ima novac - rekla je Ivana Prgomet iz Hrvatske udruge banaka. 

Jedinstveni registar ključ je rješenja velikog problema, kaže ministar Šuker

Nova pravila usuglašena su s EU, a banke u Hrvatskoj posljednjih godinu dana znatno se više prisilno naplaćuju od građana koji su, primjerice, izgubili posao i ne mogu više otplaćivati rate kredita. Neke su banke početkom godine uvele i drugu smjenu u svoje odjele naplate jer sve više građana kasni s otplatama kredita za stanove i aute.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • martina1985_1 26.01.2011.

    Sramota je to sve ...radiš ko konj...i onda nemreš do svoje plače....jer...gospoda iz FINE više neznaju niti razgovarati sa građanima a kamoli da nešto i učine... 3 tjedna čekamo da samo prebace novce na drugi račun...pa neka ih i naplate..ali neka to i učine...i odblokiraju račun..jer netko nema niti za kruh..niti da djeci kupe koji slatkiš... Užas!!!!

  • Ljudska prava 13.01.2011.

    Ustanak je jedino riješenje!

  • Ljudska prava 13.01.2011.

    POSTOJI SAMO JEDNO RIJEŠENJE!!!! Matia Gubec i njemu slićni znali bi o ćem se radi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare