Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Novim zakonom Fina će moći uzeti novac iz štednje dužnika

Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima Fina će moći ovršiti sve račune, pa čak i svu štednju građana. Uvela je jedinstvenu bazu podataka s računima tvrtki

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
63 komentara

Od 1. siječnja 2011. godine banke u Hrvatskoj više neće moći provoditi ovrhe na računima građana pomoću javnih bilježnika i sudova. To će umjesto njih raditi Fina. Novim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima Fina će moći ovršiti sve račune, pa čak i svu štednju građana u bilo kojoj banci. Uvela je jedinstvenu bazu podataka sa svim računima tvrtki i građana u kojoj mogu vidjeti i oročeni novac te ugovore o stambenoj štednji. U tu bazu podataka Fina će ulaziti preko OIB-a, koji će nakon gotovo dvije godine dobiti svoju svrhu.

- Fina će moći provesti ovrhu bez dužnikove suglasnosti nad svim računima u svim bankama u kojima dužnik ima novac - rekla je Ivana Prgomet iz Hrvatske udruge banaka. 

Jedinstveni registar ključ je rješenja velikog problema, kaže ministar Šuker

Nova pravila usuglašena su s EU, a banke u Hrvatskoj posljednjih godinu dana znatno se više prisilno naplaćuju od građana koji su, primjerice, izgubili posao i ne mogu više otplaćivati rate kredita. Neke su banke početkom godine uvele i drugu smjenu u svoje odjele naplate jer sve više građana kasni s otplatama kredita za stanove i aute.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message