To je to što me zanima!

Mladi bankar koji svira klarinet novo je lice ekstremne desnice

Tom Dupre (23) se nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Postao je jedno od zaštitnih lica pokreta koji se protivi doseljavanju stranaca
Vidi originalni članak

Ekstremni desničari u Europi, ali i izvan nje dobivaju potpuno novo lice. Kako bi svoju politiku približili mlađima i obrazovanijima, odlučili su se na drukčiji, neki bi rekli puno uljuđeniji pristup potencijalnim sljedbenicima. Dokazuje to 23-godišnji Britanac Tom Dupre, vođa tamošnje frakcije skupine Generation Identity koja svoje ogranke ima u 13 zemalja svijeta.

Tom je bankar, svira klarinet, a otac mu je bio broker. Nakon završene srednje škole i studija, zaposlio se u banci u londonskom Cityju. Tipičan je predstavnik britanskog dobrostojećeg srednjeg sloja.

'Mi ne propagiramo ništa kontroverzno'

- Ne bih rekao da su naši stavovi i ono što propagiramo na bilo koji način kontroverzni, rekao je Tom u YouTube videu u kojem govori o "zamjeni populacije" u Europi koja se događa zbog doseljavanja stranaca.

Organizacija Generation Identity, kojoj Dupre pripada, dio je pokreta nastalog u Francuskoj. Čine ga mladi bijelci koji vjeruju u zavjeru o "bijelom genocidu". Smatraju da se u zemljama dominantno naseljenim bijelcima namjerno promiču useljavanja, multikulturalnost, nizak natalitet i pobačaj kako bi se reduciralo lokalno stanovništvo i te zemlje naselile migrantima drugih vjera i rasa. 

Zagovaraju i koncept "Europe od 100 zastava" koji, umjesto europskih integracija predviđa nezavisne nacionalne države na kontinentu s jasno istaknutim granicama. Smatraju da muslimani predstavljaju prijetnju za kulturno naslijeđe. 

Obukao se u muslimana pa zagovarao zabranu Božića

Njihovi aktivisti ne nose fantomke i do svojih ciljeva ne pokušavaju doći nasiljem. Umjesto toga proizvode propagandne materijale i plasiraju ih preko interneta, a sve kako bi privukli mlade aktiviste poput Duprea i njegovih kolega, piše Daily Mail.

Ipak, njihovo djelovanje u javnosti ne prolazi bez kontroverzi. Pokazuje to i primjer austrijskog aktivista Martina Sellnera kojemu su prošli mjesec zabranili ulazak u Veliku Britaniju jer je pokušao organizirati miting ekstremnih desničara u londonskom Hyde Parku.

Prošle je godine skupine održala i bizaran performans tijekom kojeg je aktivist odjeven kao londonski gradonačelnik, musliman Sadiq Khan, ljude na ulici molio da mu potpišu peticiju za zabranu Božića.  

Idi na 24sata

Komentari 45

  • fućka mi se 23.05.2018.

    Ekstremni desničari? Po čemu su to ekstremni? Spominjete fantomke, koje, istini za volju, nose pripadnici jedne druge skupine koja se naziva ANTIFA, a koja se koristi nasiljem, destrukcijom, uništavanjem javne i privatne imovine, fizičkim napadima na ljude, no nisam još vidio da njih nazivate ekstremnim ljevičarima. Vrlo indikativno.

  • spirit lamp 23.05.2018.

    Pa svatko tko udje u drugu zemlju je stranac. Znaci i Hrvati su nepozeljni??? Englezi koji su olkupirali pola svijeta i naselili svoje ljude od Afrike do Amerike, Indije, Kine itd, odjednom ne vole izraz "stranac"???? I oni su bili stranci na novom kontinentu.

  • ravno1 23.05.2018.

    Kada građani EU-a (a i Hrvatske) vide da "vrhuška" ništa ne poduzima u obrani interesa tih istih građana, oni odlučuju da "stvar uzmu u svoje ruke". I to je dobro jer se pokazuje da "vrhuška i u Hrvatskoj i u EU radi protiv interesa većine koja ju je izabrala. Onaj tko u tome vidi "ekstremnu desnicu" je u velikom problemu. I morao bi se što prije javiti gospodinu Petrovu, jer je on pravi izbor za takve teške slučajeve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare