To je to što me zanima!

O korupciji uče i u vrtiću: A jel' to nekakva bolest?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Naputak iz Ministarstva obrazovanja i sporta da se uključe u borbu protiv mita dobili su i u vrtićima. No mališane zanimaju samo igračke...
Vidi originalni članak

Posljednjih dana vrtići su iz Ministarstva obrazovanja dobili naputke da se uključe u borbu protiv korupcije. Od njih se traži da antikorupcijski program prilagode dobi vrtićke djece. Međutim, zagrebački dječji vrtić Izvor neće odstupati od svojih programa iz rujna 2008. i neće djecu učiti što su to podmićivanje i korupcija.
- Naš program ionako se bazira na humanističkim vrijednostima i razvijanju empatije te pravu djeteta na slobodu izbora. Naputak smo shvatili kao obavijest koja nema veze s uplitanjem u sadržajni smisao našeg programa - rekla je Vesna Brlenić, pedagoginja u Izvoru. U Izvoru je 400 mališana u dobi od jedne do sedam godina.
- Korupcija? Nemam pojma. Jel’ to neka bolest? - upitao je Dino (5). Njegov prijatelj Marko (6) pokušao je objasniti pojam.
-To je kad smo roditelji i ja htjeli nabaviti kolica, pa nam je striček rekao da će nam ih dati samo ako mu damo 5 kuna - rekao je Marko. Na upit što je to korupcija, Maja (6,5) sliježe ramenima i kaže da nikad tu riječ nije čula. Najviše je brine što će već ove jeseni morati u školu u koju joj se ne da te što joj je dečko bolestan, pa ga  neće biti u vrtiću. Pojmovi korupcija, kriza, mito i javna nabava potpuno su nepoznati i Cviti (7), Klari (6,5) i Marti (6). Na spomen riječi kriza, glavu je sa slikovnice podigao tek Fran (5,5) i ispalio: Ne znam što je kriza, ali to je sigurno nešto jako loše! Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja i sporta prof. Dijana Vican objasnila je da nitko iz Ministarstva ne očekuje da će tete u vrtiću djecu učiti što znače pojmovi korupcija i mito.
- Akcijski antikorupcijski plan donijela je Vlada i naša je dužnost cijelu moralnu vertikalu obavijestiti o tome da moraju brinuti o moralnim vrijednostima. Taj naputak odnosi se isključivo na odrasle zaposlene u vrtićima i školama, a upravo su oni najveći moralni uzor - pojasnila je prof. Vican.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • grode 20.04.2009.

    Traži se npr. učiteljica u Karlovcu. Na natječaj se jave mnoge učiteljice među njima mnogo njih iz Karlovca, ali neeeeeeeeee. Na to mjesto se primi učiteljica iz Zagreba, koja nije tehnološki višak, čak joj je to prvi posao.Ministarstvo mora plaćati putne troškove ( što inače ne bi trebali da je učiteljica iz Karlovca). Ah, da, zaboravih reći najbitnije, nećakinja gospon ravnatelja. I tako vam je svuda u Hrvatskoj što se tiče zapošljavanja u našem školstvu od vrtića preko osnovne do srednje pa i dalje. Pa o čemu mi pričamo!!!!! Draga djeco to vam je korupcija!!!!

  • Panonski mornar 19.04.2009.

    Program je prilagođen djeci vrtićke dobi ali se predaje na krivom mjestu.Trebalo ga je provodit u saboru, županijama i gradovima .Primorac krivo poslao.

  • pasie 19.04.2009.

    Brzo ce oni to nauciti i bez vrtica;;hahah...stvarno smo banana;

Komentiraj...
Vidi sve komentare