To je to što me zanima!

Oaza za gusare: Kad stižu u grad, poslovi procvjetaju

Somalijski gusari izazivaju strah među brodarima i mornarima. Oteli su i brod s hrvatskim mornarom. Oni su gospodari svog mora i svojih gradova...
Vidi originalni članak

Obični gusar plaća 1000 dolara za noć sa mnom. Sretnije spavaju s vođom, pa dobiju i 3000 dolara, kaže prostitutka iz Eyla u Somaliji, grada uporišta gusara. Ovaj siromašni grad “procvjetao” je upravo zbog gusarskih klanova. Vijest da je neki brod zauzet tjera ljude da se slijevaju prema luci. Oblače odijela i stavljaju kravate te nude gusarima sve moguće usluge. Eyl se specijalizirao za gusare i otete mornare. Procjene govore kako gusari godišnje zarade oko 100 milijuna dolara na otkupninama. Ribari iz sela oko Eyla iznajmljuju im čamce i brodove, nezaposleni postaju gusari. Jedna otmica gusaru donosi i do 30.000 dolara. Čak su u Eylu otvoreni i restorani isključivo za taoce, kojih je trenutačno u gradu više od 300. Među njima je i hrvatski časnik palube sa supertankera Sirius Star. Za tanker traže najveću otkupninu ikada, čak 25 milijuna dolara. Prijete “velikom katastrofom” ako im se zahtjev za deset dana ne ispuni.
Gusarski klanovi su prvotno operirali isključivo u zaljevu Adena. Sirius Star su oteli pred kenijskom obalom. Ne kreću, kao prije, s kopna u napad, nego koriste matične brodove na otvorenom moru. Sirus Star je čak i zaobilazio najprometniji i najopasniji svjetski morski pravac, zaljev Aden. Tuda godišnje prođe 16.000 brodova na putu prema Sueskom kanalu. Gusarski napadi su natjerali brodare da plaćaju dodatne premije onim mornarima koji su spremni riskirati i proći kroz zaljev Aden.

BOLJE IM JE BITI GUSAR NEGO GLADNI SIROMAH
Oni se žene najljepšim djevojkama, grade najveće kuće te imaju nove automobile i novo oružje, kaže Abdi Farah Juha, stanovnik Puntlanda, regije iz koje je većina gusara. Gusari su uglavnom stari između 25 i 30 godina, a u Somaliji je gusarstvo najunosniji posao. Postoje tri vrste gusara. Tu su bivši vojnici somalijskih građanskih ratova, bivši siromašni ribari i tehnološki stručnjaci koji se znaju služiti satelitskim telefonima, GPS-om i visokorazvijenom vojnom opremom.

KARAKTERISTIKE SIRUS STARA
Vlasnik broda: Vela
Dužina broda : 303 metra
Teret: 2 mil. barela
Broj posade: 25
Destinacija - ruta: SAD
Vrsta tereta: nafta
Vrijednost tereta: 100 milijuna $

Idi na 24sata

Komentari 6

  • classic 20.11.2008.

    Baš me zanima dal bi i njima kao nama talijani i slovenci lovili ribu u teritorijalnim vodama........

  • virusica 20.11.2008.

    Nepismenost ovih novinara je postala neizdrživa! Ma dajte pogledajte u riječnik razliku između gusara i pirata pa dajte pošten naslov članku.Gusari se na moru bore za časne ciljeve kao što je obrana zemlje, a pirati su ti koji pljačkaju brodove. A svatko danas može biti novinar.

  • Cromagnon 20.11.2008.

    da je pljačkat i ne radit

Komentiraj...
Vidi sve komentare