To je to što me zanima!

Obama poručio: Gadafi mora odmah odstupiti i otići iz Libije

Obama je rekao kako je libijski vođa izgubio svaki legitimitet i mora otići iz zemlje. Gadafijevi pristaše čuvaju naftna postrojenja dok sud u Haagu planira istragu
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Obama u četvrtak je rekao da će vojnim avionom pomoći maknuti izbjeglice s libijske granice te pozvao Moamera Gadafija da odmah odstupi i prekine nasilje nad narodom, javlja Reuters

- Šaljemo jasnu poruku: Nasilje mora prestati. Moamer Gadafi je izgubio sav legitimitet i mora otići - rekao je Obama na konferenciji na kojoj je bio i meksički predsjednik Felipe Calderon. 

Libijskom vođi je je već prije poručio da napusti zemlju u pisanoj izjavi za medije, no u četvrtak je prvi puta javno izrekao istu poruku. 

- Ljudi oko njega moraju shvatiti da pratimo nasilje nad nevinim civilima i da će i oni za to odgovarati - istaknuo je Obama. 

Međunarodni sud u Haagu istražit će libijskog vođu i njegove najbliže suradnike zbog zločina protiv čovječnosti. 

Gadafijevi protivnici odbili Chavezov plan pomirenja

Libijska vlada prihvatila je plan za pomirenje koji je predložio predsjednik Venezuele Hugo Chavez, javlja Fox News. Plan predviđa okupljanje komisije iz Latinske Amerike, Europe i Bliskog Istoka te razgovore Moamera Gadafija i predstavnika njegovih protivnika. Šef Nacionalnog savjeta Libije, koji je glavni protivnik Gadafijevog režima, je odbio bilo kakve razgovore s vođom. 

- Nitko nam o tome nije ništa rekao i nismo uopće zainteresirani. Nikada s njime nećemo pregovarati - rekao je za Guardian glasnogovornik predstavnika libijskog otpora, Abdul Hafif Goga. 

Gadafijeva vojska čuva naftna postrojenja

Pristaše Momara Gadafija rasporedile su se oko najvažnijih naftnih postrojenja u Libiji nedaleko grada Brege, piše AP. Svjedoci kažu kako su libijske snage tijekom četvrtka na grad bacile nekoliko bombi, no nije poznato koji im je bio cilj. Nagađa se da su gađali pistu koja je u vlasništvu velike mediteranske naftne kompanije. Nema podataka o stradalima. 

Gadafijevi pristaše nakon napada su se povukli prema naftnom postrojenju u Ras Lanoufu koju su zauzeli dan ranije. 



Idi na 24sata

Komentari 22

  • DarkBc 06.03.2011.

    NATO za Invaziju Libije - rat lažima http://www.balkan-express.org/component/tpwebgallery/detail/201-nato-za-invaziju-libije---rat-lazzima

  • lex_11 05.03.2011.

    Tko se mača laća lakukaracha !

  • cobervu 04.03.2011.

    nije ovo revolucija u africkom narodu nego jednostavno amerikanizacija svega sto je africko.doslo je dotle da covjek africkih korijena hoce da porobi svoj narod da im uzme sve i da ih opet okuje u okove.

Komentiraj...
Vidi sve komentare