To je to što me zanima!

Obama: SAD neće slati vojnike u Irak, šaljemo vojne savjetnike

Američki predsjednik je rekao da će SAD pomoći Iraku da se bori protiv terorizma koji prijeti iračkom narodu, regiji i američkim interesima. Šalju Iraku vojnu podršku
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako se vojne trupe njegove države neće vraćati u Irak. Ipak, ciljana  precizna vojna akcija u toj državi i dalje ostaje opcija.

- Američke snage neće se boriti u Iraku. Međutim, pomoći ćemo Iraku da se bori protiv terorizma koji prijeti iračkom narodu, regiji, kao i američkim interesima. Posljednjih dana poslali smo dodatnu vojnu opremu u tu regiju, jer želimo povećati obavještajne resurse kako bismo ojačali borbu protiv potencijalnih meta - rekao je Obama koji u Irak šalje 300 vojnih stručnjaka kako bi pomogli Iračanima u borbi protiv sunitiskih džihadista.

- Bit ćemo spremni poduzeti ciljane i precizne vojne aktivnosti ukoliko i kada odlučimo da situacija na terenu to zahtijeva. Ako to uradimo, blisko ću surađivati s Kongresom, liderima u Iraku i u regiji. Sjedinjene Države će voditi diplomatske napore kako bi surađivale s iračkim liderima i čitavom regijom kako bi unaprijedili sigurnost - poručio je američki predsjednik, javlja The New York Times.

Istaknao je kako će u regiji postojati dugotrajni problem, zbog čega moraju graditi efikasna partnerstva u regiji, a ne ganjati terorističke grupe.

- Irački lideri moraju stati zajedno, moraju prevladati različitosti. Nacionalno jedinstvo je sada najpotrebnije, kao i formiranje nove vlade. Nije na nama da biramo iračke lidere - izjavio je Obama te dodao kako SAD neće vojno pomagati Irak nauštrb nijedne grupe.

Glavna iračka rafinerija pod nadzorom vojske

Iračka vojska u četvrtak je ponovno stekla potpunu kontrolu nad najvažnijom naftnom rafinerijom u zemlji nakon sukoba sa sunitskim pobunjenicima koji su je pokušali zauzeti, izvijestili su dužnosnici.Zaposlenik rafinerije potvrdio je da su se pobunjenici povukli. I ostali očevici potvrdili su istu informaciju, dodajući kako su se pobunjenici povukli nakon napada vojske teškim oružjem.

Sunitski pobunjenici u srijedu su napali rafineriju i uspjeli ući u nju. Tijekom žestokih sukoba s vladinim snagama planulo je nekoliko spremnika nafte. Rafinerija je od ponedjeljka zatvorena, strani su zaposlenici evakuirani, a irački radnici, koji su to željeli, ostali su u njoj.    


Idi na 24sata

Komentari 12

  • PrijebnikKurac 22.06.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Yassa 20.06.2014.

    naftu su odvezli vojsika nema što više tražiti tamo sad ih savjetuju da i ono što je ostalo da im ošalju a oni će ih nahraniti

  • SOROSEVPLACENIK 20.06.2014.

    SAD ce poslati svoje vojnike jedino ako tamo kojim slucajem zavlada mir i blagostanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare