Obavijesti

News

Komentari 12

Obama: SAD neće slati vojnike u Irak, šaljemo vojne savjetnike

Obama: SAD neće slati vojnike u Irak, šaljemo vojne savjetnike
1

Američki predsjednik je rekao da će SAD pomoći Iraku da se bori protiv terorizma koji prijeti iračkom narodu, regiji i američkim interesima. Šalju Iraku vojnu podršku

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako se vojne trupe njegove države neće vraćati u Irak. Ipak, ciljana  precizna vojna akcija u toj državi i dalje ostaje opcija.

- Američke snage neće se boriti u Iraku. Međutim, pomoći ćemo Iraku da se bori protiv terorizma koji prijeti iračkom narodu, regiji, kao i američkim interesima. Posljednjih dana poslali smo dodatnu vojnu opremu u tu regiju, jer želimo povećati obavještajne resurse kako bismo ojačali borbu protiv potencijalnih meta - rekao je Obama koji u Irak šalje 300 vojnih stručnjaka kako bi pomogli Iračanima u borbi protiv sunitiskih džihadista.

- Bit ćemo spremni poduzeti ciljane i precizne vojne aktivnosti ukoliko i kada odlučimo da situacija na terenu to zahtijeva. Ako to uradimo, blisko ću surađivati s Kongresom, liderima u Iraku i u regiji. Sjedinjene Države će voditi diplomatske napore kako bi surađivale s iračkim liderima i čitavom regijom kako bi unaprijedili sigurnost - poručio je američki predsjednik, javlja The New York Times.

Istaknao je kako će u regiji postojati dugotrajni problem, zbog čega moraju graditi efikasna partnerstva u regiji, a ne ganjati terorističke grupe.

- Irački lideri moraju stati zajedno, moraju prevladati različitosti. Nacionalno jedinstvo je sada najpotrebnije, kao i formiranje nove vlade. Nije na nama da biramo iračke lidere - izjavio je Obama te dodao kako SAD neće vojno pomagati Irak nauštrb nijedne grupe.

Glavna iračka rafinerija pod nadzorom vojske

Iračka vojska u četvrtak je ponovno stekla potpunu kontrolu nad najvažnijom naftnom rafinerijom u zemlji nakon sukoba sa sunitskim pobunjenicima koji su je pokušali zauzeti, izvijestili su dužnosnici.Zaposlenik rafinerije potvrdio je da su se pobunjenici povukli. I ostali očevici potvrdili su istu informaciju, dodajući kako su se pobunjenici povukli nakon napada vojske teškim oružjem.

Sunitski pobunjenici u srijedu su napali rafineriju i uspjeli ući u nju. Tijekom žestokih sukoba s vladinim snagama planulo je nekoliko spremnika nafte. Rafinerija je od ponedjeljka zatvorena, strani su zaposlenici evakuirani, a irački radnici, koji su to željeli, ostali su u njoj.    


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...