To je to što me zanima!

Obilježena obljetnica pogibije promatrača Europske zajednice: JNA je srušila helikopter EU

U Podrutama kod Novog Marofa u srijedu je obilježena 29. obljetnica pogibije četiri talijanska i jednog francuskog mirovnog promatrača Europske zajednice, čiji je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. srušio zrakoplov bivše JNA.
Vidi originalni članak

U znak sjećanja na poginule vijence su položili izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač ,kao i izaslanik predsjednika Vlade Frano Matušić.

Polaganju su se pridružili i izaslanik ministra obrane Branko Hrg te predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet. Počast poginulima uz polaganje vijenaca odali su i talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesco Sacco i izaslanica francuskog veleposlanika Florence Skrlj.

Rušenjem helikoptera svijetu pokazali tko su agresori

Zahvalivši svima koji su 29 godina obilježavali ovaj tragični događaj, gradonačelnik Jenkač istaknuo je da su oni koji su srušili helikopter zorno svijetu i Europi pokazali tko su agresori.

"Pokazali su da se ovdje nije radilo ni o kakvom građanskom ratu, nego o agresiji koja ne bira sredstva i koja jednostavno čini sve da bi izvršila svoj naum", kazao je Jenkač.

Podsjetio je da su netom nakon rušenja helikoptera mnoge države Europe i svijeta krenule s priznavanjem Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države.

Talijanski veleposlanik Sacco kazao je kako je plemenita žrtva petorice vojnika, od toga četvorice Talijana, tog 7. siječnja 1992. posvjedočila privrženosti koju Talijani i talijanska država imaju prema suradnjama i mirnim rješavanjima međunarodnih sukoba.

Izaslanica Skrlj napomenula je da Hrvatska danas s Europskom unijom dijeli izazovnu misiju stabiliziranja kriznih zona.

Žrtva promatrača EZ trajno utkana u borbu RH za slobodu

Matušić je rekao da će žrtva promatrača biti trajno utkana u borbu Hrvatske za svoju slobodu, istaknuvši snažne veze između spomenutih država i danas.

"Zahvaljujem predstavnicima Talijanske i Francuske Republike na njihovoj solidarnosti koju su iskazali kad su Hrvatsku zadesili brojni potresi, od Zagreba do Sisačko-moslavačke županije. Naši prijatelji iz Italije i Francuske odmah su uskočili u pomoć i dali svoj prilog solidarnošću s ljudima koji su osjetili potres", kazao je.

PRIJE 25 GODINA Ugašeno pet života: Dan kada je JNA srušila EU helikopter...

Mulić je dodala da je žrtva ovih plemenitih ljudi koji su željeli pridonijeti miru ugrađena u temelje naše slobode i neovisnosti zajedno s drugim žrtvama.

"Zato i danas, kao što smo činili prijašnjih godina i kao što ćemo činiti ubuduće u ime svih hrvatskih građanki i građana, njihova imena izgovaramo zahvalno i s poštovanjem“, poručila je.

U raketnom napadu iznad Podruta 7. siječnja 1992. poginuli su pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 20.01.2021.

    1/2 Tko bi rekao da će antifašistička vojska srušiti helikopter EU i s namjerom ubiti 5 civilnih promatrača iste te EU. Da ponovimo gradivo za svaki slučaj. JNA je tada bila antifašistička vojska koju je krasila simbolika crvene zvijezde petokrake. Kako bi ostali nepristrani i informirani, moramo također napomenuti da je u RH 21.3.2015. god. osnovana Antifašistička liga RH na čelu s predsjednikom te lige, Zoranom Pusićem. U prvom dijelu skupa javnosti su se obratili inicijatori Antifašističke lige. Juraj Hrženjak, antifašistički borac i ugledni pravnik, u više je navrata istaknuo štetno djelovanje Crkve u javnom prostoru po pitanju degradacije antifašističkih vrijednosti. I tako dalje, itd... E sad', ''Vijeće Europe prvo je tijelo koje se pozabavilo tim pitanjem te je u rasponu od deset godina (1996.-2006.) donijelo dvije rezolucije koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji su počinjeni pod okriljem tih sustava. Na tragu tih rezolucija Europski parlament donio je svoje rezolucije - o savjesti i totalitarizmu 2009. i o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe 2019.'' I što po tim rezolucijama čini RH ? Dozvoljava osnivanje tzv. Antifašističke lige gdje gosp. Goldstein kaže:

  • 20.01.2021.

    2/2 "Ipak, uz dužno poštovanje, prema Titu moramo postaviti i određene rezerve. Iako je najpoznatiji čovjek koji je rođen u ovoj zemlji te mu se pripisuju ogromne zasluge u svjetskoj politici i povijesti, antifašizam danas ne možemo braniti njegovim imenom. Ispravno je reći da je on bio antifašist četiri ratne godine, ali i da je već 1945. zastupao staljinizam koji je u suprotnosti s antifašističkim vrijednostima. Stoga je ispravno reći da mi ovdje okupljeni zastupamo antifašizam, a da Tita poštujemo, zaključio je Goldstein". Dakle, RH očito ima stav kako antifašistička vojska sa svojom simbolikom crvene petokrake nije ubila u 5 civila u helikopteru EU već je to neka nepoznata vojska jer Antifašistička liga koju je odobrila RH tvrdi da se Tita kao antifašistu poštuje jer se njegova dobra djela broje a njegove žrtve kroz staljinizam ne, jer u pitanju je antifašizam sa svojom popratnom simbolikom kroz crvenu zvijezdu petokraku, jel' te. Zanimljivo, veoma zanimljivo štivo i stav RH politike prema sebi i ''koje kakvim'' rezolucijama EU o totalitarnim sustavima i režimima. Što je još zanimljivije, drug Tito je omiljen i slavljen u RH zajedno sa ''antifašističkom'' simbolikom - crvenom zvijezdom petokrakom, bez ikakvih sankcija u RH i to kako kažu iz Antifašističke lige, s poštovanjem. Khm, khm.., treba li dodati sva zla tzv. antifašista ( JNA ) počinjena u DR-u ?

  • intellectus 20.01.2021.

    Tko je još bio tamo, Vučić, Pupovac, tenkista i oni koji su granatirali, moguće antife, babe?! Ne, nikoga od takvih, oni su pobjednici i ne tuguju, oni se vesele. Sram neka ih je!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare