To je to što me zanima!

Obitelj iz Splita za školske knjige će dati 10.000 kuna

Obitelj Bojčić iz Splita ima čak sedam školaraca. Knjige za petoro osnovaca i dvoje srednjoškolaca Bojčiće će stajati 10.000 kn, a žive od jedne plaće
Vidi originalni članak

Splićani Hrvoje (47) i Katica (40) Bojčić roditelji su devetero djece od kojih se sedam školuje. Žive od očeve plaće, majčinog porodiljnog i dječjeg doplataka pa im je ponovno plaćanje knjiga veliki udar na kućni budžet.
- Lani smo, kad su knjige bile besplatne, na školski pribor i potrepštine za djecu potrošili 3000 kuna - objašnjava Hrvoje.
Knjige za petoro osnovaca i dvoje srednjoškolaca Bojčiće će stajati oko 10.000 kuna. Hrvoje kaže kako razumije tešku situaciju u državi pa stoga ne očekuje od Vlade i ministarstva da dijele udžbenike. Mnogi roditelji knjige fotokopiraju jer za cijenu jednog udžbenika iskopiraju četiri. No većina nastavnika fotokopije ne prihvaća. Izvjesnu nadu pružila im je inicijativa gradonačelnika Keruma koji će pozvati poduzetnike da splitskim školarcima doniraju knjige. Ne uspije li to, Bojčići će kupiti knjiga koliko budu mogli, a za ostatak će se već nekako snaći.
- Živimo u nesigurnim vremenima, no od školovanja svoje djece sigurno nećemo odustati - kažu ponosno roditelji Bojčić.
Osim roditelja, i ravnatelji škola također su na mukama. Vijest o ukidanju besplatnih udžbenika zatekla ih je u trenutku kad im je osoblje na godišnjim odmorima i u škole se vraćaju tek 20. kolovoza. Ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Dugave Tomislav Cvitanović planira na ulazna vrata škole izvjesiti popise izdavača za svaki razred i predmet kako bi roditelji mogli što prije kupiti knjige.
- To je jedino što mi pada na pamet kako bismo olakšali roditeljima. No službeno ništa nismo dobili i potpuno smo zatečeni - rekao je Cvitanović. Njegov kolega iz OŠ Petar Zrinski Krešimir Mihajlović bez naputka iz ministarstva koje je najzaslužnije za zbrku neće ništa raditi dok traju godišnji odmori.


'TEŠKO JE, ALI ĆEMO IH SVE ŠKOLOVATI'
Tata Hrvoje, inače dijete prosvjetnih radnika, smatra da obrazovanje u Hrvatskoj nije najbolje riješeno. Trebalo bi, predlaže, smanjiti porez na udžbenike i prekinuti s trendom njihova mjenjanja svake godine. To je poseban problem obiteljima poput njegove koje imaju više djece. Bojčići su svjesni da je situacija u državi teška, no kažu da od školovanje svoje djece neće odustati

Idi na 24sata

Komentari 31

  • user_33498 15.07.2009.

    Prije su se knjige kupovale isto pa smo svi preživjeli i nismo kruha bili gladni, nije bilo nikakvih doplataka, kartica za xy rata ni sto čuda.... Odrasli ste ljudi, znali ste šta radite, sad se brinite za njih a ne da se naslikavate za novine i kukate.

  • marcelina 15.07.2009.

    keksolino i svi ostali pametni........više vrijedi imati i 5 ili 10 djece i živjeti skromnije od plaća,naknada,doplataka i porodiljnog...nego imati 1 ili 2 pa se na vašu nesreću ili nikad ne ožene ili krenu krivim putem ili im se nešto desi.......

  • marcelina 15.07.2009.

    i da....nije uopće problem u broju djece nego je naš narod naučio živit iznad svojih mogućnosti.....ko se trsi i radi taj i ima i djeca su najveće blago...i onako nas je premalo i neka bude kako bog odredi svakom....

Komentiraj...
Vidi sve komentare