To je to što me zanima!

Obitelji žrtava Ovčare dobile su presude za mizerne odštete: 'To su neprimjereno niski iznosi'

Obitelji koje su pokrenule parnične postupke za naknadu štete tražile su naknade po 2.000.000 dinara, a pravomoćnom presudom dosuđena im je naknada od 44.000 do 57.000 kuna
Vidi originalni članak

Članovi obitelji triju žrtava ratnog zločina na Ovčari dobili su pravomoćne presude za naknadu štete zbog smrti svojih najmilijih, a koju im mora isplatiti Republika Srbija. Dosuđeni iznosi su mizerni, u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara, odnosno 44.000 do 57.000 kuna. Osim obitelji koje su najavile ustavnu tužbu protiv takvih odluka, na iznose su reagirale i humanitarne organizacije. 

Iz Fonda za humanitarno pravo (FPH) u Beogradu su za Jutarnji list poručili kako su zadovoljni brzinom donošenja presude, kao i odlukom da se obiteljima žrtava isplati naknada, no upozoravaju da je riječ o neprimjereno niskim iznosima. 

FELJTON: BITKA ZA SAJMIŠTE (2) 'Jeana su posebno ponižavali prije nego su ga ubili na Ovčari'

Temelj tužbe i presude bila je presuda Okružnog suda u Beogradu 2009. kojom su pripadnici Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice Leva sudoperica, Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba, osuđeni na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari. Presudu je 2017. potvrdio Apelacioni sud, a obitelji žrtava Ovčare pokrenule su parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije. Tražili su naknade po 2.000.000 dinara. 

U NEGOSLAVCIMA Novo privođenje za ratni zločin: Muškarca sumnjiče da je mučio zarobljenike na Ovčari 1991.

Iz FPH-a su poručili kako ovakve odluke sudova u Srbiji govore o "nespremnosti domaćih sudova da primijenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava i time obvežu Srbiju na isplatu štete koja je u skladu s međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravične reparacije žrtvama ratnih zločina".

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 18.09.2021.

    I to je Vučićeva srbija, pljuju sami sebe.

  • Dalibor0704 18.09.2021.

    Što se bunite? Pogledajte koju odštetu dobivaju žrtve ili njihove obitelji nakon manijaka za volanom. To je tek smijurija HR krivosuđa.

  • Zmar117 18.09.2021.

    U Njemačkoj sud donese presudu dugotrajnog zatvora stranoj osobi koja je na vrlo podal i mučki naćin ubila očuha njemačkog državljanina...No u zemlji gdje se dogodilo ubojstvo i odakle je ubojica,da bi se preduhitrilo Njemačku, održano je brzinsko suđenje sa presudom nižom od 10 godina zatvora...Jer je lik u toj  xy državi nešto  kao navodno jako ugledni i zaslužni građanin...Da bi se nakon 2/3 kazne ubojica bezbrižno i bez ikakve grižnje savjesti,  slobodno šetkarao ulicama glavnog grada te države...Čak je išao na političke skupove i javno na nacionalnoj televiziji te države iznosio svoje političke stavove....Ovo što se dogodilo sa presudom iz Beograda, je slićna stvar...Ali  Svevišnja Božanska Osoba sve zna,pa će   prije ili kasnije sve ubojice  izaći pred Njegovo lice i odgovarati za svoja zlodjela...Kada takvog nitkova svemirska policija dovede pred lice Svevišnjeg,kažu da se lice Svevišnjeg u tom trenutku smraći od gađenja prema poćinjenom zloćinu dotićne osobe...Nakon toga svemirska policija saćinjena od nekolicine tamnih anđela odvodi osobu na odsluživanje  kazne na raznorazna mjesta u svemiru predviđena za to...Ta mjesta se zovu Paklenske planete......

Komentiraj...
Vidi sve komentare