To je to što me zanima!

Veliko srce čitatelja: Svi bi Marinu htjeli dati koštanu srž

Marino (4) nema vlastiti imunitet. U Hrvatskoj su ovu bolest imala još samo njegova dva brata. Jednom je život spasila sestra, a drugi je umro. Marinu ne može pomoći
Vidi originalni članak

Marino Dulj (4) iz Slavonskog Broda veseo je i razigran poput svojih vršnjaka, ali za razliku od njih rođen je bez stanica koje proizvode imunitet. Boluje od rijetkog spolno vezivnog sindroma Hiper - IgM - koji se prenosi s majke.

U Hrvatskoj su ovu bolest imala još samo dva njegova brata, jednom je život spasila sestra, a drugi je umro. 

- Nažalost, Lucija, kojoj je sada devet godina, više ne može pomoći jer se njezine stanice ne podudaraju s Marinovim - rekla je majka Kristina.

Obitelj koštanu srž traži po cijelom svijetu, a prognoze nisu dobre jer Marinu vrijeme ističe. Djeca koja boluju od ove bolesti umiru u dobi od pet do šest godina.

Javilo se pedesetak čitatelja

Nakon što je u 24sata objavljen tekst o Marinu javilo se pedesetak čitatelja koji su ponudili svoju koštanu srž. 

U Zakladi Ana Rukavina kažu da Registar srži i matičnih stanica, koje bi Marinu također mogle pomoći, za sada broji 33.924 uzorka, no tipizirano ih je tek 27.775. Za tipizaciju ostalih, među kojima se možda kriju i stanice spasonosne za Marina, nemaju novca. Prikupljaju ga donacijama te iz državnog proračuna.

Pomozite obitelji Dulj

Obitelji Dulj možete pomoći na broj računa 3500186710 u Hrvatskoj poštanskoj banci.

>> Više pročitajte u tiskanom izdanju 24sata


Idi na 24sata

Komentari 87

  • MirnaKuzik 06.03.2012.

    Danas sam na radiu čula da se u subotu, 10.3.2012. na gradskome Korzu u Slavonskom Brodu, u vremenu od 10-14h održavanja dobrovoljno darivanje koštane srži. Eto, informacija nije 100% točna, ali vrijedi navratiti i probati pomoći. ;)

  • belmabo 01.03.2012.

    svu srecu ovog svijeta zelim malenom

  • bobolukin 29.02.2012.

    ljudi javite se za spas jednog djeteta! ja nažalost nemogu dati ni tkivo ni krv zbog bolesti, ali vi koji ste zdravi spasite jedan dječji život! duboko vjerujem da smo i dalje humani i da će se malome naći idealan donor!!! sve druge teme blijede pred ovom ljudskom tragedijom

Komentiraj...
Vidi sve komentare