To je to što me zanima!

Objavili su snimku Kennedyja u Houstonu, noć prije atentata

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Roy Botello snimku je darovao muzeju "Šesti kat" posvećenom predsjedniku u Dallasu. Predsjednik i prva dama tu su večer proveli u latinoameričkoj zajednici
Vidi originalni članak

Roy Botello iz San Antonia darovao je muzeju snimku Johna F. Kennedyja i prve dame u Houstonu 1963. godine, noć prije no što je bivši američki predsjednik ubijen. Roy je bio na sastanku Lige ujedinjenih latinoameričkih građana na koju je došao Kennedy sa Jackie O. 21. studenog. Royeva snimka je jedna od samo dvije snimljene u predsjednikovoj posljednjoj noći. Nakon što ju je čuvao 47 godina, darovao ju je muzeju 'Šesti kat' u Dallasu koji je posvećen Kennedyju, a nalazi se u zgradi i na katu s kojeg je Lee Harvey Oswald pucao na predsjednika.

- Svi su poludjeli kad se predsjednik pojavio. Bilo je jako glasno. Dok sam snimao netko me je srušio pa sam kameru tada uperio prema stropu - ispričao je Roy. 

Muzej je snimku objavio na svojoj web-stranici. Na njoj se vidi Kennedy kako dolazi i pozdravlja dužnosnike te kako se on i prva dama obraćaju okupljenima. Snimka je bez zvuka, no u muzeju su joj dodali zvučni zapis od te noći. Tako se čuje kako Jackie O. na španjolskom govori da je sretna što je u Teksasu, a nekoliko stotina okupljenih pozdravilo je njen govor povikom 'ole'. 

Sutradan su otputovali u Dallas gdje je predsjednik ubijen. Jedan metak mu je ušao u gornji dio leđa i izašao kroz grlo, a drugi ga je pogodio u potiljak. Atentatora su uhitili već nakon 40 minuta. Optužili su ga za ubojstvo predsjednika i policajca JD Tippita, no dva dana prije početka suđenja, ubio ga je vlasnik noćnog kluba Jack Ruby, prenosi Daily Mail.

Cijeli video možete pogledati na stranici muzeja

Idi na 24sata

Komentari 5

  • drug Tito_1 23.02.2011.

    Bilo bi dobro napisati i da je drug Tito bio veliki frend s mr prezidentom!

  • Gatsby 23.02.2011.

    A koga uopće interesira ta snimka?

  • _lackovic_ 23.02.2011.

    kakve su ovo gluposti? i ptice na grani znaju da je prošlo više od 40 godina otkad je znanstveno dokazano da je bilo više atentatora. P.S. metak koji ga je pogodio u grlo nije došao odostraga, nego s druge strane, sa famoznog "travnatog humka". nekom ne bi škodilo malo više proučiti literaturu u tom događaju, ili ako ništa drugo pogledati JFK.

Komentiraj...
Vidi sve komentare