To je to što me zanima!

Ante Pavelić slučajno izbjegao smrt na kobnom parobrodu

100 GODINA 'JADRANSKOG TITANIKA' Osim blaga koje se navodno nalazi na dnu mora nakon potonuća Jadranskog Titanika novinar Pero Zlatar našao je ovaj detalj
Vidi originalni članak

Prije stotinu godina i jedan dan u Jadranu je potonuo "naš Titanik", veliki putnički parobrod austrougarskog Lloyda. Prometovao je na liniji Trst - Kotor - Trst. Mogao je prevesti 300 putnika. Putnički parobrod Baron Gautscha, na kojemu je, prema službenim podacima, poginulo 177 putnika od njih ukupno 300, potonuo je u kolovozu davne 1914. godine.

Zanimljivo je, i povijesno uglavnom nepoznato, da se na brodu, na dan nesreće, trebao naći i dr. Ante Pavelić, budući poglavnik NDH!

U knjizi "Ustaški James Bond", koja je upravo u prodaji na svim kioscima, objavljeni su detalji ove zanimljive spoznaje, do koje je došao Pero Zlatar. Pavelićev otac Mile iznio je detalje ove čudne zgode:

"Mile Pavelić izložio je neobično zanimljivu, kako je novinari zovu, caku, dotle sasvim nepoznatu, ali uvjeren sam: istinitu. O tome da je banalno zakašnjenje njegovog sina izmijenilo hrvatsku povijest. Pročitat ću vam Milino pripovijedanje u Hrvatskom narodu o nesreći koja se dogodila 13. travnja 1914.: Za vrijeme rata moj pokojni brat Franjo izvodio je radove u Mandaleni kod Šibenika. Mi smo bili u Poli. Naš Ante bio nam je o praznicima kao student pa smo ga poslali da isplati radnike. Kad je izvršio isplatu, javio nam je da se vraća s parobrodom Baron Gautsch. Parobrod je kod Lošinja naišao na minu i potopio se. Mislili smo da je i Ante stradao. No kasnije smo saznali da je zakasnio i ostao u Šibeniku. Tako je nekim čudnim usudom bio spašen njegov život.".

Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vrijeme nesreće ni kapetan niti prvi časnik nisu bili na mostu jer su se odmarali. Nakon tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli je bilo suđenje za tragediju, no zbog nedostatka dokaza nitko od nadležnih nije odgovarao. Vjeruje se da je brod Baron bio pun obiteljskog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali te krenuli na putovanje “u bolji život”.

Ta je epizoda promijenila cijelu hrvatsku povijest. Tko, naime, zna kako bi se ona odvijala da je Pavelić toga dana bio na brodu, i da se, poput ostalih putnika, utopio...

Idi na 24sata

Komentari 21

  • KristijanGUE 30.07.2014.

    Teks je pun netočnih podataka. Brod je potonuo 13.8.1914 u 14:45, a ne 13.4. čak ste to i napisali "potonuo je u kolovozu davne 1914. godine." Nije potonio kod Lošinja nego je potonuo zapadno od otoka Mali Brijun. Putnici nisu krenuli "u bolji život" nego su većina bila obitelj austo-ugarskih časnika koji su vračali kući svoje obitelji po početku rata. Informirajte se prije nego pišete gluposti!

  • U-baka 08.04.2014.

    veeeliki decko@uzmi fa.at knjigu povijesti i procitaj,mozda i ti nesto naucis a ne tu siriti svoju glupost,da ste procitali nekoju knjigu i doznali istinu sto se dogodilo i kako, znali bih zasto je nas dragi Ante ucinio ono sto je i zbog cega,a i 24 vas naslov je toliko glup da nemam rijeci,smrt se ne moze izbijeci,svi mi imamo svoje vrijeme i kada ono dode nema tu slucajnosti da ju izbijegnemo,Zivio Poglavnik

  • vujec 07.04.2014.

    Da je bar na brodu bio tito,i ostali srbi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare