To je to što me zanima!

Oblak stigao u Hrvatsku, otkazani skoro svi letovi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Od noćas je zatvorena zračna luka Zagreb, a od jutros zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj. Croatia Airlines otkazala je sve letove do večeri
Vidi originalni članak

Dio oblaka s vulkanskom prašinom iz sjeverne, sjeverozapadne i srednje Europe oko osam sati ujutro došao je i do sjeverne granice Hrvatske. Prijepodne će oblaci nastaviti prema jugu, a oko 14 sati bi mogli doći i do sjevera Dalmacije. Spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama i dalje nema, piše HRT. Zračna luka u Zagrebu je zatvorena od dva sata u noći. Otkazani su svi letovi prema sjeveru Eurupe, a Croatia Airlines je sat vremena prije leta otkazala i let za Split koji je trebao krenuti u 10.40. U subotu ujutro od 8 sati zabranili su slijetanje i polijetanje zrakoplova nad sjevernim Jadranom te su zatvorili zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj. U 14 sati će procijeniti hoće li zatvoriti zračne luke u Splitu, na Braču i u Dubrovniku. Prije zatvaranja hrvatskog zračnog prostora uzletjeli su samo zrakoplovi za Sarajevo i Prištinu, a avioni su umjesto u Zagreb, slijetali u Split. Putnicima su od tamo osigurali prijevoz za Zagreb. Aviokompanija Croatia Airlines je otkazala sve poslijepodnevne i večernje letove. Poletjet će jedino zrakoplov u 14 sati na relaciji  Split - Dubrovnik - Rim te povratni Rim - Dubrovnik - Split. Javnost će o poremećajima u prometu obavijestiti preko medija.

SLOVENIJA OBUSTAVILA ZRAČNI PROMET
Slovenija je zbog vulkanskog pepela u subotu oko 6 sati obustavila svoj zračni promet, objavilo je slovensko ministarstvo prometa. Zabrana letova do 10.500 metara visine vrijedi do opoziva. U petak navečer su zatvorili prostor u sjeveroistočnom dijelu države te mariborsku zračnu luku. Ljubljanska zračna luka 'Jože Pučnik' je već desetak dana zatvorena zbog obnove piste.

LJUDI I DALJE ZAROBLJENI U ZRAČNIM LUKAMA
Gubici zrakoplovne industrije bi mogli biti veći od 100 milijuna eura pošto je u Europi otkazano oko 17.000 letova. Stotine tisuća putnika je ostalo zarobljeno u zračnim lukama. Prema propisima, zračni prijevoznici su dužni se pobrinuti za putnike, koji imaju pravo na hranu, piće, smještaj, novčanu naknadu ili prijevoz nekom drugom rutom. Europska komisija je pozvala putnike da iskoriste to pravo, iako je riječ o izvanrednoj situaciji.

POTEŠKOĆE U ZRAČNOM PROMETU JOŠ 24 SATA
Poteškoće u zračnom prometu, zbog vulkanskog pepela s islanda, nastavit će se najmanje 24 sata, izvijestila je u subotu agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol. U većem dijelu sjeverne i središnje Europe nisu moguća slijetanja i polijetanja civilnih zrakoplova, ali se zračni promet normalno odvija u južnoj Europa, u Španjolskoj, na jugu Italije, Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj. U subotu se u europskom zračnom prostoru očekuje 6000 letova, a obično ih je 22.000.

POTEŠKOĆE ZBOG VULKANA JOŠ 6 MJESECI?
Prema prvim procjenama stručnjaka erupcija vulkana na Islandu bi mogla trajati još nekoliko tjedana, a to bi moglo dovesti do još većeg kolapsa u zračnom prometu. Poteškoće u vidljivosti i radu zrakoplovnih motora zbog pepela bi se mogle odužiti na sljedećih šest mjeseci. Znanstvenici će u subotu prvi put preletjeti iznad vulkana te procijeniti koliko se leda otopilo i koliko bi erupcija mogla trajati. Vulkanski dim koji otežava zračni promet stvara se zbog brzog hlađenja magme okolnim ledom. Dim će se širiti dok god ima leda, rekli su stručnjaci.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • user_44846 17.04.2010.

    @histrica75 oblak nije toliko opasan u Hrvatskoj koliko u Engleskoj, Irskoj i sl. jer se vec prosirio tj manja je koncantracija stetnih materija nego u zemljama koje su blize erupciji!

  • ManicMiner 17.04.2010.

    Isusati...ova zadnja slika izgleda ko da je apokalipsa....

  • SunTzu 17.04.2010.

    @deprimirani iskreno te zalim.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare