To je to što me zanima!

Obnova domova: Hrvatska će morati vratiti 220 milijuna kn?

ARPA je odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova EU
Vidi originalni članak

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u svojoj je reviziji sustava odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova Europske unije, dok su preostalih 65 milijuna kuna dali Ministarstvo znanosti i Fond za energetsku učinkovitost, potvrdili su nam u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, piše Jutarnji list.

Korekcija od 100 posto znači da bi Hrvatska morala vratiti svih 220 milijuna kuna dobijenih iz EU. Nakon što je potvrdilo taj nalaz, u nastavku odgovora Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU ističe kako je ono, “nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, zaključilo da financijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenilo da je financijska korekcija od 25 posto primjerena”.

Konačnu odluku pak donosi revizija Europske komisije, a treba znati da je ARPA tijelo koje radi po najstrožim standardima EU.

To bi moglo značiti da bi konačna korekcija mogla biti ipak znatno iznad 25 posto i bliže 100 posto ukupnog iznosa. Na primjer, ako bi u konačnici korekcija iznosila 50 posto, to bi značilo da Studentski centar, odnosno njegov vlasnik Zagrebačko sveučilište, mora vratiti 110 milijuna kuna u blagajnu EU. A ako Sveučilište ne bude imalo taj novac, morat će ga dati država.

Sporna izravna pogodba

Podsjetimo, obnovu studentskih domova je u izravnoj pogodbi 2015. dobila tvrtka Projektgradnja, koja je u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, trenutno pod izvanrednom upravom Fabrisa Peruška. U izravnu pogodbu se išlo nakon što na vrijeme nisu dovršeni pokrenuti postupci javne nabave, koji su pokrenuti jer cijene i uvjeti koje su nudili izvođači nisu odgovarali SC-u.

ARPA je, kako se može doznati, pronašla nepravilnosti upravo kod izravnih pregovora, jer se oni mogu opravdati samo u iznimno specifičnim projektima i uvjetima.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • Cipelcug 08.04.2018.

    Pogodovanje gazdi stiže na naplatu.

  • Arbitraža 08.04.2018.

    Nema s EU "trt-mrt". Pravila se znaju unaprijed, pa izvol'te ispaštati ako se ne možete disciplinirati. Nismo mi prvi toj komisji koja procjenjuje odstupanja od procedura, pa da tvrdimo 25%, ako oni kažu 100%. Nije beg cicija.

  • neneone 08.04.2018.

    SDP-ova vlada je u ovom slučaju pogodovala Todorićevoj Projektgradnji u dobivanju posla mimo natječaja i u zamračivanju dijela sredstava, kao što je i HDZ-ova vlada činila prije nje, sve kako bi se nastavila pljačka hrvatskog naroda i države, sve zbog love, love i još zamračene love, zbog njihovog zgrtanja para i nažalost, u konačnici, sitnih interesa (jer što im vrijedi ukradeni milijuni?) smo tu gdje jesmo

Komentiraj...
Vidi sve komentare