Obavijesti

News

Komentari 66

Obnova domova: Hrvatska će morati vratiti 220 milijuna kn?

Obnova domova: Hrvatska će morati vratiti 220 milijuna kn?
1

ARPA je odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova EU

VIDEO

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u svojoj je reviziji sustava odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova Europske unije, dok su preostalih 65 milijuna kuna dali Ministarstvo znanosti i Fond za energetsku učinkovitost, potvrdili su nam u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, piše Jutarnji list.

Korekcija od 100 posto znači da bi Hrvatska morala vratiti svih 220 milijuna kuna dobijenih iz EU. Nakon što je potvrdilo taj nalaz, u nastavku odgovora Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU ističe kako je ono, “nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, zaključilo da financijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenilo da je financijska korekcija od 25 posto primjerena”.

Konačnu odluku pak donosi revizija Europske komisije, a treba znati da je ARPA tijelo koje radi po najstrožim standardima EU.

To bi moglo značiti da bi konačna korekcija mogla biti ipak znatno iznad 25 posto i bliže 100 posto ukupnog iznosa. Na primjer, ako bi u konačnici korekcija iznosila 50 posto, to bi značilo da Studentski centar, odnosno njegov vlasnik Zagrebačko sveučilište, mora vratiti 110 milijuna kuna u blagajnu EU. A ako Sveučilište ne bude imalo taj novac, morat će ga dati država.

Sporna izravna pogodba

Podsjetimo, obnovu studentskih domova je u izravnoj pogodbi 2015. dobila tvrtka Projektgradnja, koja je u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, trenutno pod izvanrednom upravom Fabrisa Peruška. U izravnu pogodbu se išlo nakon što na vrijeme nisu dovršeni pokrenuti postupci javne nabave, koji su pokrenuti jer cijene i uvjeti koje su nudili izvođači nisu odgovarali SC-u.

ARPA je, kako se može doznati, pronašla nepravilnosti upravo kod izravnih pregovora, jer se oni mogu opravdati samo u iznimno specifičnim projektima i uvjetima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao