To je to što me zanima!

Obrana tvrdi: Preuveličali su broj uništenih zgrada!

Tužitelj Edward Russo tvrdio je kako su u Oluji civili poginuli kad su se sklonili u vojne objekte u Kninu, što je začudilo i haaškog suca Oriea
Vidi originalni članak

Tužitelji pokušavaju dokazati kako su pripadnici hrvatske vojske nakon Oluje organizirano kamionima odvozili imovinu stanovnika koji su u Oluji napustili oslobođeni dio Hrvatske. Tvrde kako su mnogi svjedoci vidjeli vojnike u pljački.
- To nije istina. Nikad nismo dobili zapovijed da pljačkamo i ubijamo. Gotovina je viša puta zapovijedio da ne ubijamo civile, da im pomognemo, da ne pljačkamo i vojnici su to poslušali. Bio sam zapovjednik brigade i znam da je tako bilo - rekao je Kotromanović dodavši kako su stanovnici tzv. Krajine godinama bili uvježbavani za evakuaciju u slučaju dolaska hrvatske vojske. Tvrdi da ne stoje optužbe haaških tužitelja kako su bježali glavom bez obzira u strahu od granatiranja.
- Srbi su izradili plan evakuacije još 1993. u slučaju napada HV-a na Knin. Uvježbavali su ga više puta. Čudim se tužiteljstvu jer su civili evakirani - rekao je Kotromanović. Tužitelj je iznio brojke o 8000 potpuno uništenih zgrada. To je izazvalo žestoku reakciju odvjetnika generala Gotovine Grega Kehoea koji je rekao da te brojke nisu istinite. Pobunio se i Markačev odvjetnik Tomislav Kuzmanović. Sudac je pustio da tužitelj nastavi s izlaganjem, no napomenuo je da ne zna na čemu tužiteljstvo temelji tu novu procjenu štete.
- To što vidimo iz podataka o uništavanju, potvrđuje da je u svakom selu gotovo 60 posto kuća bilo uništeno. Obrana generala Gotovine procjenjuje da je 500 kuća u tri tjedna nakon Oluje uništeno, no on je sam izjavio da je to umanjena procjena. Taj broj se ne slaže s ostalim dokazima - zaključio je tužitelj. Kotormanović ostaje pri tvrdnji da je takvu štetu nemoguće učiniti s tako malo granata s koliko je raspolagala Hrvatska vojska. Gotovina, Čermak i Markač cijelog su dana pozorno slušali izlaganja tužitelja. Markač je stalno nešto zapisivao. Gotovina je preko odvjetnika poručio da jedva čeka da suđenje završi.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • JAX 30.08.2010.

    kao i broj uporabljenog streljiva

Komentiraj...
Vidi sve komentare