Obavijesti

News

Komentari 1

Obrana tvrdi: Preuveličali su broj uništenih zgrada!

Obrana tvrdi: Preuveličali su broj uništenih zgrada!
3

Tužitelj Edward Russo tvrdio je kako su u Oluji civili poginuli kad su se sklonili u vojne objekte u Kninu, što je začudilo i haaškog suca Oriea

VIDEO

Tužitelji pokušavaju dokazati kako su pripadnici hrvatske vojske nakon Oluje organizirano kamionima odvozili imovinu stanovnika koji su u Oluji napustili oslobođeni dio Hrvatske. Tvrde kako su mnogi svjedoci vidjeli vojnike u pljački.
- To nije istina. Nikad nismo dobili zapovijed da pljačkamo i ubijamo. Gotovina je viša puta zapovijedio da ne ubijamo civile, da im pomognemo, da ne pljačkamo i vojnici su to poslušali. Bio sam zapovjednik brigade i znam da je tako bilo - rekao je Kotromanović dodavši kako su stanovnici tzv. Krajine godinama bili uvježbavani za evakuaciju u slučaju dolaska hrvatske vojske. Tvrdi da ne stoje optužbe haaških tužitelja kako su bježali glavom bez obzira u strahu od granatiranja.
- Srbi su izradili plan evakuacije još 1993. u slučaju napada HV-a na Knin. Uvježbavali su ga više puta. Čudim se tužiteljstvu jer su civili evakirani - rekao je Kotromanović. Tužitelj je iznio brojke o 8000 potpuno uništenih zgrada. To je izazvalo žestoku reakciju odvjetnika generala Gotovine Grega Kehoea koji je rekao da te brojke nisu istinite. Pobunio se i Markačev odvjetnik Tomislav Kuzmanović. Sudac je pustio da tužitelj nastavi s izlaganjem, no napomenuo je da ne zna na čemu tužiteljstvo temelji tu novu procjenu štete.
- To što vidimo iz podataka o uništavanju, potvrđuje da je u svakom selu gotovo 60 posto kuća bilo uništeno. Obrana generala Gotovine procjenjuje da je 500 kuća u tri tjedna nakon Oluje uništeno, no on je sam izjavio da je to umanjena procjena. Taj broj se ne slaže s ostalim dokazima - zaključio je tužitelj. Kotormanović ostaje pri tvrdnji da je takvu štetu nemoguće učiniti s tako malo granata s koliko je raspolagala Hrvatska vojska. Gotovina, Čermak i Markač cijelog su dana pozorno slušali izlaganja tužitelja. Markač je stalno nešto zapisivao. Gotovina je preko odvjetnika poručio da jedva čeka da suđenje završi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.