To je to što me zanima!

Split će potrošiti tri milijuna kuna na zaštitare u školama

Nakon što su ukinuti podvornici, ulasci u škole se ne kontroliraju pa su uveli videonadzor i zaštitare. Split je objavio natječaj za nadzor i zaštitu 25 škola
Vidi originalni članak

Grad Split objavio je natječaj za videonadzor i tjelesnu zaštitu u 25 gradskih osnovnih škola. Za taj posao bit će angažirane najmanje tri tvrtke. Ugovori će se sklopiti na četiri godine, a Grad će za zaštitu škola potrošiti tri milijuna kuna. Inače, sustav videonadzora u splitske osnovne škole uveden je još 2008. Sve su škole priključene na središnji dojavni sustav, a nakon dojave o incidentu u škole dolaze zaštitari.

Od ukidanja podvorničke službe u škole se ulazi i izlazi praktično bez kontrole. Iako se već godinama raspravlja o eventualnom uvođenju zaštitara u škole, na taj su se korak u Splitu odlučili jedino u Osnovnoj školi Manuš. Tamo su, uz financijsku podršku roditelja, zaposlili zaštitare kako bi barem netko kontrolirao ulaz u školsku zgradu i intervenirao u slučaju eventualnih incidenata. Ostale splitske osnovne škole i dalje su praktično nezaštićene od neovlaštenih ulaza u školske zgrade, a zaštitari se pozivaju putem središnjeg dojavnog sustava nakon dojave o incidentima. Ali tada je u pravilu sve već završeno i od njih je tada malo koristi. S druge strane, uvođenje zaštitarske službe u osnovne škole mnogima se čini kao pretvaranje škola u vojarne. Splitska Osnovna škola Manuš jedina je koja ima angažiranog stalnog zaštitara, i to već pet godina. Ravnateljica Marita Guć kaže kako bi angažman zaštitara preporučila svim školama.

- Mi imamo u školi zaštitara i nema ni govora da nam škola zbog toga izgleda kao vojarna, bože sačuvaj. Naprotiv, mogu vam nabrojiti tisuću razloga zbog kojih bi angažman zaštitara preporučila u svim školama. Naime, škole su kao javne ustanove otvorene cijeli dan i u njih može ući bilo tko, šetati ili raditi bilo što, a da ga nitko ne pita što tu radi. Naš zaštitar ima uniformu i lako ga je prepoznati na ulazu u školu. On uljudno pita svakoga tko uđe u školsku zgradu tko je i što mu treba, a uz to zaustavlja i sukobe među učenicima.

Na taj način sprečavamo i probleme međuvršnjačkog nasilja, a postigli smo i maksimalni stupanj sigurnosti za učenike. Osim toga, nakon pet godina mi ga u školi tretiramo kao jednog od nas, kao jednog od djelatnika škole - rekla nam je Marita Guć te pojasnila i kako su proveli projekt angažmana stalnog zaštitara: - Anketirali smo roditelje prije pet godina i izračunali koliko nam treba novca za angažman zaštitara. Roditelji su pristali i po djetetu se plaća 10 kuna na mjesec, i to deset mjeseci na godinu, koliko traje školska godina. I što da vam kažem, i roditelji su oduševljeni jer smo svi zajedno postigli maksimalni stupanj sigurnosti u školi - zaključila je ravnateljica.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • dalbon 13.01.2015.

    a sto mislite da ce vam zastitari radit svoj posao kako treba kad ih gazde placaju ispod 3000 kuna

  • KaĿea 13.01.2015.

    Ulaganje u djecu je uvijek isplativo. Pozdravljam ovakav potez s nadom da će sve škole uvesti zaštitare i osigurati klincima djetinjstvo bez nasilja.

  • kormilar 11.01.2015.

    Svakog dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare