To je to što me zanima!

Erdogan u Zagrebu: Cilj je da ulaganja budu milijardu dolara

Turski predsjednik stigao je u utorak u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Prvo je posjetio zagrebački Mirogoj gdje je položio vijenac, a zatim se na Pantovčaku susreo s predsjednicom
Vidi originalni članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u utorak oko 15 sati u Međunarodnu zračnu luku Zagreb.

Prvo je posjetio Mirogoj gdje je položio vijenac kod Zida boli. Oko 17 sati stigao je na Pantovčak.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio vijenac na Zidu boli

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Turskog predsjednika i njegovu suprugu Emine Erdogan predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dočekala je s Jakovom Kitarovićem na Pantovčaku. Uz počasnu stražu odsvirane su hrvatska i turska himne, a turski predsjednik iznenadio je prisutne kad je pripadnicima oružanih snaga na hrvatskom kazao: 'pozdrav vojnici'. 

U hrvatskoj svečanoj delegaciji stajali su ministri Zlatan Hasanbegović, Ivica Panenić, Ante Šprlje i Miro Kovač, Milan Bandić te Tomislav Karamarko. Zanimljivo, ministar gospodarstva stigao je među zadnjima, i sa svima se u delegaciji pozdravio osim s Karamarkom. Točnije, s ministrima MOST-a nije prgovorio ni riječi. 


S članovima delegacije pozdravio se i turski predsjednik. Zagrebački gradonačelnik Erdoganu je srdačno stisnuo ruku i nekoliko mu puta ponovio 'welcome, welcome...'.

Kako se i očekivalo, predsjednici su razgovarali o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima. Nezaobilazne teme bile su turski pregovori za članstvo u EU-u, koje Hrvatska snažno podupire i pomaže svojim zananjem i iskustvom, zatim stanje u jugoistočnoj Europi, posebice u BiH, te predstojeći summit NATO-a u Varšavi u srpnju, borba protiv terorizma, stanje u Siriji i Iraku, energetska sigurnost i migrantska krizu.

U obraćanju javnosti Grabar Kitrović je kazala da su ona i turski kolega razgovarali o bilateralnim odnosima i budućoj suradnji, pogotovo o ulaganjima i poslovnoj suradnji. Rekla je da Hrvatska podržava put Turske u Europsku uniju. 

- Naravno, suradnici smo u NATO-u i podržavamo ulazak drugih država u EU i NATO s područja jugoistočne Europe - kazala je.

- Drago mi je da je došao s velikim izaslanstvom što pokazuje interes Turske za ulaganjima. Održat ćemo zajednički gospodarski forum i nastavit ćemo razgovore o turizmu, kulturi i energetici. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima koji su dobri. Ali i o izvozu proizvoda u Tursku, suradnji na području energetike, posebno o plinovodima - rekla je.

- Dijelimo odgovornost za budućnost BiH - rekla je i dodala da se nada trilateralnoj sudranji Hrvatske, Turske i BiH.

- Dogovorili smo se i o migrantskoj  krizi u kojoj Turska ima veliku ulogu. Posebno smo dogovorili trialteralnu suradnju s Turskom i BiH o pitanjima migrantske krize i borbe protiv terorizma - rekla je Kitarović i još jednom istaknula da je poseban naglasak današnjih razgovora bio na gospodarskoj suradnji. 

Erdogan je kazao da Truska Hrvatsku smatra saveznikom, rekao je i da je stigao s velikim izlaslanstvom. 

- Prije 10 godina bio sam u Hrvatskoj u svojstvu premijera, a u tih 10 godina puno toga se promijenilo. Vlada druga dinamika, Hrvatska je u EU i članica NATO-a - rekao je.


- Samnom je došlo 60 tvrtki koje investiraju u Hrvatskoj i to će se i nastaviti,  Sastanak je bio vrlo uspješan, nadam se da će tako biti i sutra na sastanku s poduzetnicima - rekao je Erdogan.

- Cilj je da ulaganja budu milijardu dolara. Zasad se potencijali ne vide, ali dok imamo volju vjerujem da možemo uspjeti - kazao je turski predsjednik. 

- Vjerujem da će se broj letova u Tursku povećati, kao i broj turista koji dolaze u Hrvatsku. Važna je zajednička politika na Balkanu. Razgovarali smo o solidarnosti koja je važna za mir i stabilnost na Balkanu. Hrvatska, Turska i BiH mogu stvoriti snažni bilateralni mehanizam za to. Njime će upravljati samo najviši dužnosnici - rekao je. 

- Poduzet ćemo korake nužne za mir na ovom području. Hrvatska, BiH i Turska mogu stvoriti jak trilaterizam koji će održavati najviši dužnosnici - rekao je Erdogan. 

- Naša dužnost u NATO-u kao zemlje promatrača pružit će nam priliku da razgovaramo o problemu protiv terorizma. Na tom planu Hrvatska je zadovoljna kao i razvojem situacije oko izbjegličke krize - rekao je turski predsjednik i dodao kako je s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarao o plinovodima kao i o jačoj suradnji u turizmu.


- Zapad treba što prije pružiti pomoć Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata izbjeglicama iz Sirije - istakno je Erdogan.

- Sastanak je bio uspješan i nadam se da će se tako nastaviti i na sutrašnjem forumu - istaknuo je Erdogan. 

Novinari su smjeli predsjednicima postaviti samo dva pitanja. Hrvatski novinar svoja je pitanja uputio Kolindi Grabar Kitarović, a Erdogan je odgovorio na pitanja novinara turske televizije.

- Ima li konkretnih naznaka što se može očekivati od sutrašnjeg gospodarskog foruma? Koje su to konkretne stvari te kako Hrvataka može pomoći Turskoj u procesu europske integracije? - upitao je novinar HRT-a.

- Postoji niz područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj, pogotovo oko ukidanja viza. Nadam se da će biti recipročno. Iznimno nam je bitna energetika, izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvoz goveđeg mesa u Tursku. Tu je i pitanje turizma, ulaganje u sektor turizma i razmjena turista - rekla je Grabar Kitarović i dodala da Hrvatska svojim iskustvom svakako može pomoći turskoj integracije u Europsku uniju iako sustavi dvaju zemalja nisu isti.

Uslijedilo je pitanje novinara turske televizije: "Prvo pitanje vezano je uz građenje novog [turskog] ustava te ugrađivanje dijela o sekularizmu, a drugo je pitanje kakvo je vaše očekivanje od europskih zemalja vezano uz sirijske izbjeglice?".

- Još kao premijer imao sam isto mišljenje kao i danas. Pri osnivanju naše stranke, držali smo se jasnih principa i stavova: država ima ulogu da se prema svim vjerama odnosi na isti način. Kad smo osnivali našu stranku, analizirali smo sekularne sisteme i neke smo dijelove unijeli u naš sistem. No, rasprave koje se vode na tu temu su samo skretanje s pravih tema. Što se tiče izbjeglica nismo, niti ćemo ikad zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama. To je prije svega naša humana dužnost. No, Turskoj je u tome potrebno više pomoći i europske zemlje bi Turskoj trebale pružiti više raznovrsnijih oblika potpore - zaključio je Erdogan.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija regulira promet

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

Turski predsjednik sletio je u Zagreb ranije nego što je to bilo najavljivano pa je na zagrebačkim ulicama zavladao kaos jer je policija savjetovala građanima da odu s posla u 15.30 sati baš kako bi izbjegli gužvu. Erdogan je trebao stići tek u 16.30 sati.

 

Idi na 24sata

Komentari 480

  • jožek2 28.04.2016.

    Kako se domoljubi sjatili oko turčina kad su čuli da je cilj ulaganja oko 1. milijardu dolara, znaći pola će završiti u domoljubnim torbama.

  • mcrae21 27.04.2016.

    Erdogane, povedi sa sobom i turskog ministra kulture

  • Cocosh Anel 27.04.2016.

    skužio lik da je sad počela rasprodaja u hrvatskoj, pa zgrabili pare od saudijske arabije i dolaze pomoću ekonomskih ulaganja širiti islam po evropi

Komentiraj...
Vidi sve komentare