Obavijesti

News

Komentari 480

Erdogan u Zagrebu: Cilj je da ulaganja budu milijardu dolara

Erdogan u Zagrebu: Cilj je da ulaganja budu milijardu dolara
47

Turski predsjednik stigao je u utorak u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Prvo je posjetio zagrebački Mirogoj gdje je položio vijenac, a zatim se na Pantovčaku susreo s predsjednicom

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u utorak oko 15 sati u Međunarodnu zračnu luku Zagreb.

Prvo je posjetio Mirogoj gdje je položio vijenac kod Zida boli. Oko 17 sati stigao je na Pantovčak.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio vijenac na Zidu boli

Pokretanje videa...

00:13

Turskog predsjednika i njegovu suprugu Emine Erdogan predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dočekala je s Jakovom Kitarovićem na Pantovčaku. Uz počasnu stražu odsvirane su hrvatska i turska himne, a turski predsjednik iznenadio je prisutne kad je pripadnicima oružanih snaga na hrvatskom kazao: 'pozdrav vojnici'. 

U hrvatskoj svečanoj delegaciji stajali su ministri Zlatan Hasanbegović, Ivica Panenić, Ante Šprlje i Miro Kovač, Milan Bandić te Tomislav Karamarko. Zanimljivo, ministar gospodarstva stigao je među zadnjima, i sa svima se u delegaciji pozdravio osim s Karamarkom. Točnije, s ministrima MOST-a nije prgovorio ni riječi. 


S članovima delegacije pozdravio se i turski predsjednik. Zagrebački gradonačelnik Erdoganu je srdačno stisnuo ruku i nekoliko mu puta ponovio 'welcome, welcome...'.

Kako se i očekivalo, predsjednici su razgovarali o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima. Nezaobilazne teme bile su turski pregovori za članstvo u EU-u, koje Hrvatska snažno podupire i pomaže svojim zananjem i iskustvom, zatim stanje u jugoistočnoj Europi, posebice u BiH, te predstojeći summit NATO-a u Varšavi u srpnju, borba protiv terorizma, stanje u Siriji i Iraku, energetska sigurnost i migrantska krizu.

U obraćanju javnosti Grabar Kitrović je kazala da su ona i turski kolega razgovarali o bilateralnim odnosima i budućoj suradnji, pogotovo o ulaganjima i poslovnoj suradnji. Rekla je da Hrvatska podržava put Turske u Europsku uniju. 

- Naravno, suradnici smo u NATO-u i podržavamo ulazak drugih država u EU i NATO s područja jugoistočne Europe - kazala je.

- Drago mi je da je došao s velikim izaslanstvom što pokazuje interes Turske za ulaganjima. Održat ćemo zajednički gospodarski forum i nastavit ćemo razgovore o turizmu, kulturi i energetici. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima koji su dobri. Ali i o izvozu proizvoda u Tursku, suradnji na području energetike, posebno o plinovodima - rekla je.

- Dijelimo odgovornost za budućnost BiH - rekla je i dodala da se nada trilateralnoj sudranji Hrvatske, Turske i BiH.

- Dogovorili smo se i o migrantskoj  krizi u kojoj Turska ima veliku ulogu. Posebno smo dogovorili trialteralnu suradnju s Turskom i BiH o pitanjima migrantske krize i borbe protiv terorizma - rekla je Kitarović i još jednom istaknula da je poseban naglasak današnjih razgovora bio na gospodarskoj suradnji. 

Erdogan je kazao da Truska Hrvatsku smatra saveznikom, rekao je i da je stigao s velikim izlaslanstvom. 

- Prije 10 godina bio sam u Hrvatskoj u svojstvu premijera, a u tih 10 godina puno toga se promijenilo. Vlada druga dinamika, Hrvatska je u EU i članica NATO-a - rekao je.


- Samnom je došlo 60 tvrtki koje investiraju u Hrvatskoj i to će se i nastaviti,  Sastanak je bio vrlo uspješan, nadam se da će tako biti i sutra na sastanku s poduzetnicima - rekao je Erdogan.

- Cilj je da ulaganja budu milijardu dolara. Zasad se potencijali ne vide, ali dok imamo volju vjerujem da možemo uspjeti - kazao je turski predsjednik. 

- Vjerujem da će se broj letova u Tursku povećati, kao i broj turista koji dolaze u Hrvatsku. Važna je zajednička politika na Balkanu. Razgovarali smo o solidarnosti koja je važna za mir i stabilnost na Balkanu. Hrvatska, Turska i BiH mogu stvoriti snažni bilateralni mehanizam za to. Njime će upravljati samo najviši dužnosnici - rekao je. 

- Poduzet ćemo korake nužne za mir na ovom području. Hrvatska, BiH i Turska mogu stvoriti jak trilaterizam koji će održavati najviši dužnosnici - rekao je Erdogan. 

- Naša dužnost u NATO-u kao zemlje promatrača pružit će nam priliku da razgovaramo o problemu protiv terorizma. Na tom planu Hrvatska je zadovoljna kao i razvojem situacije oko izbjegličke krize - rekao je turski predsjednik i dodao kako je s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarao o plinovodima kao i o jačoj suradnji u turizmu.


- Zapad treba što prije pružiti pomoć Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata izbjeglicama iz Sirije - istakno je Erdogan.

- Sastanak je bio uspješan i nadam se da će se tako nastaviti i na sutrašnjem forumu - istaknuo je Erdogan. 

Novinari su smjeli predsjednicima postaviti samo dva pitanja. Hrvatski novinar svoja je pitanja uputio Kolindi Grabar Kitarović, a Erdogan je odgovorio na pitanja novinara turske televizije.

- Ima li konkretnih naznaka što se može očekivati od sutrašnjeg gospodarskog foruma? Koje su to konkretne stvari te kako Hrvataka može pomoći Turskoj u procesu europske integracije? - upitao je novinar HRT-a.

- Postoji niz područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj, pogotovo oko ukidanja viza. Nadam se da će biti recipročno. Iznimno nam je bitna energetika, izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvoz goveđeg mesa u Tursku. Tu je i pitanje turizma, ulaganje u sektor turizma i razmjena turista - rekla je Grabar Kitarović i dodala da Hrvatska svojim iskustvom svakako može pomoći turskoj integracije u Europsku uniju iako sustavi dvaju zemalja nisu isti.

Uslijedilo je pitanje novinara turske televizije: "Prvo pitanje vezano je uz građenje novog [turskog] ustava te ugrađivanje dijela o sekularizmu, a drugo je pitanje kakvo je vaše očekivanje od europskih zemalja vezano uz sirijske izbjeglice?".

- Još kao premijer imao sam isto mišljenje kao i danas. Pri osnivanju naše stranke, držali smo se jasnih principa i stavova: država ima ulogu da se prema svim vjerama odnosi na isti način. Kad smo osnivali našu stranku, analizirali smo sekularne sisteme i neke smo dijelove unijeli u naš sistem. No, rasprave koje se vode na tu temu su samo skretanje s pravih tema. Što se tiče izbjeglica nismo, niti ćemo ikad zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama. To je prije svega naša humana dužnost. No, Turskoj je u tome potrebno više pomoći i europske zemlje bi Turskoj trebale pružiti više raznovrsnijih oblika potpore - zaključio je Erdogan.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija regulira promet

Pokretanje videa...

00:16

 

 

Turski predsjednik sletio je u Zagreb ranije nego što je to bilo najavljivano pa je na zagrebačkim ulicama zavladao kaos jer je policija savjetovala građanima da odu s posla u 15.30 sati baš kako bi izbjegli gužvu. Erdogan je trebao stići tek u 16.30 sati.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 480
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a