To je to što me zanima!

Od jeseni Građanski odgoj će se predavati u 24 riječke škole

GOO se zasad u petim i šestim razredima šest škola provodi kao zaseban predmet, u sklopu izvannastavne aktivnosti. Učestalost je gotovo najmanja moguća: jednom tjedno
Vidi originalni članak

Dok je u Hrvatskoj sudbina cjelovite kurikularne reforme, a s njome i građanskog odgoja i dalje krajnje neizvjesna, u Rijeci se privodi kraju prva godina eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO). Iako za cjelovitu ocjenu tog programa, koji se provodi u šest riječkih osnovnih škola valja pričekati kraj školske godine, povratne informacije su odlične. Zato već ove jeseni se sprema uvođenje GOO-a u 24 riječke osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka, od njih ukupno 28 koliko ih djeluje u tom gradu., piše DW.

GOO se zasad u petim i šestim razredima šest škola provodi kao zaseban predmet, u sklopu izvannastavne aktivnosti. Učestalost je gotovo najmanja moguća: jednom tjedno, odnosno 35 sati godišnje, budući da gradska uprava nema nadležnost uvesti GOO kao obavezni ili izborni predmet. Nastava GOO-a organizirana je drugačije nego na ostalim satovima, s puno terenske nastave.

Učenike se potiče na kritičko razmišljanje i diskusiju, a teme koje se obrađuju nisu ograničene samo na političku dimenziju, budući da građanski odgoj uključuje i ljudsko-pravnu, društvenu, kulturološku, ekološku i gospodarsku dimenziju. GOO je izborna aktivnost, tako da učenici sami biraju hoće li ga pohađati, no participacija u prvoj godini je odlična i kreće se i do 90 posto ukupnog broja učenika petih razreda po školi. Nastava se odvija zadnji nastavni sat u danu, kako bi učenici koji ne pohađaju GOO mogli otići kući.

Građanski se odgoj na nacionalnoj razini ne provodi kao zaseban predmet, nego međupredmetno, tako da su prava i obaveze građana u demokratskom društvu "provučene" kroz nekoliko predmeta čiji se sadržaj može povezati s građanskim odgojem. Takav model, po ocjeni nevladinih organizacija koje zagovaraju uvođenje građanskog odgoja, nema stručnu i analitičku podlogu i u praksi se pokazao manjkavim i nedostatnim.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Darije 1 17.05.2017.

    Postovanje svima,, ali gradjanski odgoj je totalni promasaj. Bolje je uvesti dodatne sate kemije, fizike, biologije, matematike, informatiku, osnove strojarstva i elektronike vec od prvoga razreda osnovne. Zakaj je gradjanski odgoj promasaj?? Pa najjednostavnije zato sto on nije potreban djeci, NEGO JE ODRASLIMA POTREBAN. MNOGIM odraslima. A djeca i mladez u svojim postupcima i ponasanju samo kopiraju odrasle, kolko god to odraslima bilo tesko priznati. Ako djeca i mladez odrastaju u pristojnom, normalnom, tolerantnom okruzju gdje se problemi i nesuglasice (kojih uvjek u zivoti ima i bilo ih bude) rjesavaju dijalogom, argumentima i kompromisom, i na temelju medjusobnog uvazavanja i postovanja,, djeca i mladez ce takva u zivotu i biti. Sa druge pak stana ako odrastaju u svemu kontra iz prethodne recenice, ni 1000 gradjanskih odgoja tu NE pomogne. Kao ni vjeronauka uostalom, ako djecu i mladez vec doma izmedju ostaloga, NE uce da 7 smrtnih grijeha stvarno jesu grijesi koji se ne smiju ciniti, i ako to, najprije roditelji i onda ostali odrasli svojim zivotom i PRIMJEROM ne pokazuju.

  • Zmar116 17.05.2017.

    Vidim,po komentarima, da bi gospoda rađe seljački odgoj i slušanje cajki sa Radio Banovine...

  • povratnik12(jakolishe) 16.05.2017.

    po cijoj je to direktivi ??!! sa ciljem cega koga ?! kome to treba i zasto ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare