To je to što me zanima!

Od kućice do dvorca: Gdje su odrasli hrvatski tajkuni

OTKRIVAMO: Hrvatski tajkuni, vlasnici trgovačkih lanaca, trgovina ili industrija, rođeni su uglavnom u malim kućama koje su neki od njih i zaboravili
Vidi originalni članak

Rodna kuća Miroslava Kutle danas je posve zapuštena. Luka Rajić rodio se u Konjicu, a obitelj je do Lukina rođenja živjela u selu Dubravice. Selo se sa sjeverne strane zove Gornje pišalo, a s južne Donje pišalo. Kuća je danas napuštena, ali netko ipak brine o njoj. Željko Kerum rodio se u zaseoku Kerumi pokraj Ogorja u općini Muć. Komin, na obali Neretve, rodno je mjesto duhanskog magnata, multimilijunaša Ante Vlahovića. U Antinoj rodnoj kući bile je jedna od zadnjih mlinica na neretvanskom području. Ivica Todorić rodio se u Kloštru kraj Ivanić Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaseoku Todorići kraj Imotskog. Hotelijer Anđelko Leko rodio se u Lekinoj Borajni, nedaleko od Gruda. U zaseoku danas žive samo dvije starice. Vlasnik trgovačkog lanca Željko Pevec rođen je u Donjim Moštima pokraj Bjelovara. Kuća njegove supruge Višnje, srušena je.

RODNA KUĆA PRVOG TAJKUNA U HRVATA

Miroslav Kutle, čovjek koji je na vrhuncu moći posjedovao “arhipelag” u kojemu je bilo više od 160 poduzeća rodio se u zapuštenoj kućici u Širokom Brijegu.

LUKA RAJIĆ OD PIŠALA DO ŽENEVE
Rajićevi vuku podrijetlo iz Konjica, Bosna i Hercegovina. Nakon prodaje Dukata Luka Rajić s 2,1 milijardom kuna spokojno živi u Švicarskoj, u vili u Ženevi. U Zagrebu je sa suprugom podijelio vilu Okrugljak, Kuriju u Samoboru i druge vrijedne nekretnine.

TODORIĆA DVORI UVIJEK SU BILI VELIKI
Ivan Todorić, najbogatiji Hrvat svih vremena, rodio se u Kloštru pokraj Ivanić Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaseok Todorići u općini Zmijavci kraj Imotskog. Rodna kuća njegova djeda i oca danas je napuštena i derutna, no Ivičina rodbina je u njenu susjedstvu podigla luksuzno zdanje. Sam Ivica danas je vlasnik luksuznih Kulmerovih dvora u podsljemenskoj zoni.

DR. IVIĆ PAŠALIĆ, ŠUICA KRAJ KUPRESA
Skromna rodna kućica liječnika iz Šuice koji je u visoku politiku ušao vozeći Zastavu 128, a danas ima investicije vrijedne više od 200 milijuna kuna. “Doktor” gradi velika stambena naselja u Zagrebu i Istri. Pašalić navodno rado navraća u rodni dom, a živi u vili u Remetama, u kojoj na 600 četvornih metara i tri etaže ima čak osam kupaonica, bazen i fitness studio.

KERUM JE OBNOVIO RODNU KUĆU
Željko Kerum, koji danas uživa u helikopteru i Maybachu, rodio se u zaseoku Kerumi pokraj Ogorja u općini Muć. Selo je udaljeno 40 km od Splita, u kojem će se Kerum uskoro kandidirati za gradonačelnika ili, kako Splićani kažu, poteštata.

ANTE VLAHOVIĆ OD ROĐENJA ŽIVI U BOGATSTVU
Komin, na obali Neretve, rodno selo Ante Vlahovića, bilo je jedno od najbogatijih sela cijele bivše Jugoslavije, a ni kuća obitelji Vlahović nije bila sirotinjska. Ante Vlahović danas “teži” više od 2,1 milijardu kuna i jedan je od najbogatijih Hrvata ikad.

>>> NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE OVDJE >>>





Idi na 24sata

Komentari 42

  • Tinami 21.10.2008.

    Akarampd, ne pucamo od zavisti, dapače meni je drago da nisam iz Bosne. A kak to da tvoji Bosanci nisu super uspješni u državama koje funkcioniraju, pravnim i sređenim državama? Uspješni su u \"pravljenju novca\" samo u jadnoj Hrvatskoj državici gdje je lako ukrast i zajebat.

  • had 20.10.2008.

    Kuće su im slićne kao i Hercegovaćko podrijetlo.

  • fox2 20.10.2008.

    dokaz da i mali čovijek može biti .... kriminalac

Komentiraj...
Vidi sve komentare