To je to što me zanima!

'Od sljedeće godine obavezno devetogodišnje školovanje'

Ministar je upozorio na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole te je naglasio kako se u posljednje dvije godine odgodio upis za oko 4000 djece
Vidi originalni članak

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u petak je najavio kako će od iduće godine biti obavezno devetogodišnje školovanje. Istaknuo je kako će se uvesti predškola, javlja Jutarnji list. Ministar je upozorio na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole te je naglasio kako se u posljednje dvije godine odgodio upis za oko 4000 djece te su umjesto u školu ta djeca ostala u vrtiću.

Izrazio je i zabrinutost porastom broja djece s teškoćama u razvoju u predškolskoj dobi.  

- Školske 2005./2006. godine bilo je svega tri posto takve djece, a školske 2012./2013. ih je bilo šest posto - rekao je Jovanović. Dodao je kako je trenutačno u Hrvatskoj 2072 osnovaca koji se školuju u 19 ustanova s posebnim programom, a najveća takva ustanova je Centar za autizam u Zagrebu. 

Jovanović je između ostalog upozorio i na nedostatak stručnih suradnika tj. pedagoga, psihologa, edukatora i rehabilitatora. Kazao je kako je u Hrvatskoj u osnovnim školama 1396 takvih stručnjaka, što znači da svaki od njih prosječno radi čak s 239 djece. 

Idi na 24sata

Komentari 159

  • Bepina 08.03.2016.

    Što je školovanje naprednije, više predmeta, sadržaja, satova i knjiga to su djeca postala blesavija. Prije nije bilo tolik predmeta (od prvog razreda) pa smo čisto dobro ispali. Danas srednjoškolci nakon mature ne znaju di je Sarajevo (primjer) i još pitaju zbog čega bi to i trebali znati....

  • priculjak 01.11.2012.

    Ne bi li bilo bolje (mudrije, svrsishodnije, a bome i humanije) pozabaviti se, između ostaloga, ovime: 1.) http://danas.net.hr/hrvatska/djeci-u-vrticima-manje-prostora-nego-kokicama-u-europskom-kokosinjcu ; 2.) http://www.24sata.hr/news/tete-iz-hr-kostajnice-vec-10-mjeseci-nisu-dobile-ni-kune-286483 itd..., umjesto da ''besposlen pop i jariće krsti''?

  • ludom 29.10.2012.

    Recite tu glupost roditeljima čija djeca pohađaju školu u prikolici. Lako je Vama ministre sjediti u toploj skupo opremljenoj kancelariji i smišljati gluposti ne bi li raja stekla mišljenje da nešto korisno radite. Više koristi naprave novinari koji tragaju za takvim stvarima za jedan dan nego što Vi napravite (ako uopće to nazvati korisnim radom) za mjesec dana. Znači, umjesto da trkeljate bespotrebne gluposti, otiđite tamo među te roditelje i tu djecu pa za njih nešto i učinite. A ta djeca će naučiti svoje i za 8 godina, samo im dajte uvjete dostojne ako ništa drugo te Europe za koju se tako grebete.

Komentiraj...
Vidi sve komentare