To je to što me zanima!

"Odbijanje kvota izbjeglica unutar EU-a je neprihvatljivo"

Nekoliko zemalja poput Poljske, Mađarske ili Češke koje su odbile primijeniti kvote o kojima je odluka donesena 2015., kategorički odbacuju svaki obvezni prihvat u budućnosti
Vidi originalni članak

"Neprihvatljivo" je da zemlje EU-a odbijaju sudjelovati u prihvatu podnositelja zahtjeva za azilom kako bi olakšale posao ostalim zemljama članicama poput Grčke ili Italije, izjavio je europski povjerenik zadužen za migracijska pitanja Dimitris Avramopulos.

Avramopulos bi trebao prisustvovati u četvrtak u Sofiji sastanku ministara unutarnjih poslova 28 zemalja članica EU-a posvećenom reformi azila u EU, blokiranoj unazad više od godinu dana podjelama oko eventualnih novih kvota prihvata u slučaju budućih masovnih dolazaka.

Cilj postizanja kompromisa do kraja lipnja, koji su si postavili čelnici EU-a, "ostvariv" je, smatra povjerenik, bivši šef grčke diplomacije te bivši gradonačelnik Atene.

"Hitno je ići prema usvajanju novog Dublinskog sporazuma", naglasio je on osvrćući se na taj europski tekst po kojem odgovornost za obradu zahtjeva za azilom imaju one zemlje EU-a u koje izbjeglice prvo stupaju.

"Europi treba zajednički europski sustav prihvata azilanata. Danas su Italija i Grčka pod ogromnim pritiskom ali nitko ne može jamčiti da budućnost ne donosi iznenađenja", upozorio je Avramopulos ističući da ni zemlje na istoku, žestoki kritičari migracijske politike EU-a, nisu sigurne od budućeg priljeva.

Nekoliko zemalja poput Poljske, Mađarske ili Češke koje su odbile primijeniti kvote o kojima je odluka donesena 2015., kategorički odbacuju svaki obvezni prihvat u budućnosti, izražavajući radije solidarnost s drugim zemljama putem financijske pomoći.

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • UNPROFOR 27.01.2018.

    Šta plaćete , imate riješenje pred nosem a ga ne vidite ! Vratite Srbe , koji se žele vratiti, pod pola istim uslovima kao što vas teraju da primite ove EU azilante ! Ispunite kvote sa svojim Srbima inaće se možete tamo negdje 2051g posloviti od svoje Gospe , odnosno bit će vam to kućni praznik do 2100g.

  • mrvoni 25.01.2018.

    To je itekako prihvatljivo. Sada su im djeca i zene sigurno od silovanja i ubijanja. Neprihvatlivo je to, da ste zabranili novinarima da izvjescuju po evropi koliko je ubijeno i silovano zena idjece od kada su dosli ti divni ljudi.

  • Arbitraža 25.01.2018.

    Sociološki-povijesno gledano slika je vrlo složena. Kod ekonomski motiviranih migracija, umjesno je zagovarati financijsku pomoć izravno siromaštvom pogođenim zemljama, nasuprot prihvatu izbjeglica u Europi. Kad ljudi spašavaju glavu od ratnih sukoba u svojoj zemlji - scenario moguće pomoći nije isti. S druge strane, povijesna odgovornost bivših kolonijalnih sila- današnjih članica EU za siromaštvo nekih afričkih zemalja je činjenica koja ne uključuje Češku, Mađarsku, Poljsku i još neke članice EU. Zajednička politika EU ih, međutim, obvezuje. Brexit svima kao izlaz? S treće strane, svaka europska nacija ima pravo braniti svoju autohtonu kulturu, u svim njezinim oblicima. A zbilja? Mujezini već godinama pozivaju na molitvu s minareta džamija u Rotterdamu, Amsterdamu i drugim zapadnoeuropskim gradovima. Štipanje prolaznica na ulici za "donji dio leđa" i teži oblici napastvovanja u novogodišnjim noćima, kakvi su se zbili u Koelnu 2016. , sutra se mogu ponoviti drugdje i na svakodnevnicu. No ako nadnacionalne političke strukture prepuste odluku o sudbini migranata u Europi bolesnim umovima s ulice, "konačno rješenje" s (atenskog) Amerika Square iz istoimenog grčkog filma moglo bi postati zastrašujuća stvarnost, kakvu nismo predviđali, ni priželjkivali. Žao mi stanovnika svih Lampeduza, koji ispaštaju zbog neodlučnosti i neučinkovitosti europskih vlada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare