To je to što me zanima!

Odgodili zatvor za dr. Radmana: Dječak (6) umro nakon što ga je otpustio na kućnu njegu...

Pedijatar Darko Radman (70) prvi je liječnik koji je osuđen za nesavjesno liječenje i mora u zatvor na godinu dana. Nije napravio ni osnovne pretrage dječaku sa šarlahom unatoč tome što je dijete bilo loše...
Vidi originalni članak

Zadarski pedijatar primarijus dr. Darko Radman (70), zatražio je odgodu izvršenja bezuvjetne zatvorske kazne od godinu dana na koju je pravomoćno osuđen u rujnu zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt dječaka (6) oboljelog od šarlaha. Njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora koju je trebao početi služiti 20. studenog, odgođeno je za četiri mjeseca, donosi Zadarski.hr.

- Nakon što je razmotrena zamolba osuđenika, te dokumentacija koju je istoj zamolbi priložio kao potkrijepu navoda, sukladno odredbi čl. 54. st. 3. toč. 9. ZIKZ-a. prihvaćena je zamolba osuđenika, te je odgođeno njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora za vrijeme od četiri mjeseca, te je istom naloženo da se dana 20. ožujka 2021. ima javiti na izdržavanje kazne zatvora u Centar za dijagnostiku u Zagrebu - rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić.

Teretilo ga se da je znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je imao visoku temperaturu, da otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, o čemu su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u pratnji, te da je vidio da je koža djeteta blijedoplave boje. Simptomi, a posebno respiratorne smetnje unatoč terapiji Sumameda, nedvojbeno su ukazivali na sumnju na pogoršanje zdravstvenog stanja djeteta i upalu pluća, kao i da shodno tome prema djetetu nije primijenjena adekvatna terapija za liječenje šarlaha. Umjesto lijeka Sumamed, tvrdilo se optužnicom, bilo mu je nužno propisati penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu koji se sukladno pravilima medicinske znanosti i prakse koristi za liječenje navedene bolesti za slučaj povraćanja pacijenta. Dr. Radman bio je svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja te je osuđen da je, olako držeći kako dijete nije vitalno ugroženo i kako neće doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, otpustio dijete na kućno liječenje te preporučio daljnju primjenu terapije Sumamed i prepisao antipiretike za sniženje temperature.

Već 16. veljače 2015.je došlo do teškog pogoršanja djetetovog zdravstvenog stanja. Hitno su ga smjestili u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar u 07.25 sati. No, umro je nakon gotovo sedam sati borbe za njegov život, oko 14 sati.

Dr. Radman žalio se zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno da nije bilo indikacija za hospitalizaciju djeteta te da nije postupio suprotno pravilima struke. Viši sud nije to uvažio. Dobio je kaznu zatvora, bezuvjetnu, u trajanju od godine dana! To znači da će zbilja ići u zatvor te da mora platiti više od 23 tisuće kuna za vještačenja te troškove oštećene obitelji i njihovog odvjetnika.

Državno se odvjetništvo žalilo i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, tražeći strožu kaznu.

- Osobne i obiteljske prilike su precijenjene kao olakotne okolnosti. Optuženika nije trebalo osuditi na minimalnu kaznu - tvrdio je državni odvjetnik, ali ni to nije prihvaćeno.

Inače je dr. Radman slovio za izvrsnog pedijatra koji je svoj posao radio savjesno i kojem je stalo do djece koju je liječio. Ovaj stravičan slučaj dogodio mu se pred sam kraj karijere, a nakon toga otišao je u mirovinu.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ScarletWitch 07.11.2020.

    Cek malo, pise da se mora javiti na izdrzavanje kazne u Centar za dijagnostiku Zagreb??

  • be yourself 07.11.2020.

    Počeo se izvlačiti kao i svi robijaši koji robiju na kraju neće vidjeti zbog bolesnog sistema. " ... prihvaćena je zamolba osuđenika, te je odgođeno njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora". Kakva zamolba osuđenika, pa ne odgađa ljetovanje za sljedeću godinu zbog situacije s covidom. Užas.

  • usidreni 07.11.2020.

    Horvatinčić, Radman, Nosić...... premijer si predsjednik se svađaju poput dva školarca oko sličica nogometaša.... kletva kralja Zvonimira je ispunjena. Nismo mi još zaslužili imati državu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare