To je to što me zanima!

'Odrezali su mi skoro pola šake, a slomio sam prst!'

Željku Pervanju (50) trebali su odrezati samo pola prsta. I dok Željko tvrdi da su amputaciju napravili bez njegova znanja, liječnik kaže da je on pristao
Vidi originalni članak

Probudio sam se nakon operacije i shvatio da mi nedostaje mali prst na lijevoj ruci te komad dlana. Počeo sam vikati i zapitkivati zašto. Liječnik mi je rekao da su on i njegov tim tijekom operacije odlučili da bi bilo najbolje da mi uklone prst. No nitko se o tome nije konzultirao sa mnom niti me pitao jesam li suglasan. Nisam se mogao smiriti, bio sam ljutit i lud. Liječnik mi je rekao da ne galamim jer su učinili ono što je za mene bilo najbolje, priča Željko Pervanja (50). Tvrdi da je umjesto pola malog prsta ostao bez gotovo pola šake. Radi kao zavarivač. U lipnju 2009. se na poslu poskliznuo i pao na komad željeza. Slomio je mali prst tako da mu je visio tek o zglobu. U riječkoj bolnici na Sušaku prišili su mu prst, koji je ostao ukočen. Potom mu je dr. Wiliam Klarić operacijom ugradio žice kako bi ispravio prst, no ni ta operacija nije bila uspješna. Prst je ostao skvrčen i nesposoban normalno funkcionirati. Pervanja je tada, prema doktorovu savjetu, otišao na mjesec dana terapije. Prst je svakim danom sve više oticao pa više nije mogao raditi. Odlučio se na treću operaciju. Noć prije operacije razgovarao je s dr. Klarićem, koji mu je rekao kako je tim liječnika odlučio da je najbolje djelomično amputirati prst, na što je Pervanja pristao.
- Bio je upoznat s našom odlukom o amputaciji. Imamo i dokument njegova pristanka s potpisom. Prst ima tri članka, a otvoreni prijelom je bio na prvom članku bliže šaci. Rekao sam pacijentu da ću tijekom operacije pokušati spasiti dio prsta ako to bude moguće, ali nažalost nije bilo. Nikako nema govora o uklanjaju dijela šake, ona je na mjestu i njome se može normalno služiti. Učinio sam ono što je za pacijenta najbolje i ne znam zašto je sada toliko nezadovoljan - rekao je liječnik.
- Nisam mogao vjerovati da mi nedostaje pola dlana. Nakon svega mi liječnik kaže da mi prst više neće smetati. Tužit ću ga. I sad me zaboli glava kad se svega sjetim - ogorčeno se prisjeća Pervanja.
- Muž me hrani i donosi kruh na naš stol, a sad je već šest mjeseci na bolovanju. Ne znam kako će i kad opet moći raditi, a sve zbog jednog prsta i nečije tuđe odluke da ga se odreže - dodaje ljutita Klarićeva žena.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Fiume_Libera 04.01.2010.

    @ jadro73 Kakve male metakarpalne kosti??? BUDALO, 5. metakarpalna je vanjska kost dlana za koju sam specificirao kakva je!!! DAN DANAS, DVIJE GODINE NAKON OPERACIJE, JA SAKU NE MOGU ZATVORITI DO KRAJA!!! Idiote jedan, educiraj se prije nego komentiras takve gluposti...

  • tuvok1976 03.01.2010.

    ako ste dobro pročitali prst je visio samo o zglobu prvi put, znači sve tetive i krvne žile su pokidane. na slici se vrlo dobro vidi da je rijeć o carpometafalangealnom zglobu ( zglobu između prsta i karpalnih kostiju šake ). Znaći prst je bio amputiran i ponovno je zašiven uz rekonstrukciju tetiva. Šanse da se takav prst spasi su izuzetno male. U većini slučajeva se prst i primi ali nema nikakvu funkciju, pacijentu samo smeta. Ako prst otiće vjerojatno je nastao osteomijelitis kao posljedica ozljede. Jedina terapija toga je amputacija do u zdravo. neka bude sretan što nije izgubio šaku.

  • moja skvo mene financira 03.01.2010.

    Trebao je tom doktoru dati plavu kuvertu pa bi se ovaj možda malo potrudio ili mu je dao premalo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare